Uhapšen terorista koji je prijetio reisu Kavazoviću i Bošnjacima: “Molim Allaha da ga zakoljem nasred Baščaršije”

Posljednje Vijesti

Bosanskohercegovački državljanin Amir Selimović, koji je prijetio smrću reisul-ulemi IZ BiH Huseinu Kavazoviću, zarobljen je u srijedu na sjeveru Iraka gdje se borio kao pripadnik islamističkih terorističkih organizacija.

Selimović je bio među posljednim fanatičnim pripadnicima terorističke organizacije ISIL koji su se o potpunom okruženju sedmicama odupirali koalicijskim snagama utvrdivši se u selu Boghuz na granici Sirije i Iraka.
Zarobljen je kada je s još nekoliko suboraca pokušao pobjeći iz sela.

Selimović je u BiH postao poznat nakon što je 2016. iz Sirije uputio video poruku Bošnjacima u kojoj im je zaprijetio kako će biti kažnjen smrću svaki među njima koji bi se usprotivio postupcima Islamske države.

Reisu Kavazoviću je pak izravno zaprijetio zbog akcije koju je tada povela Islamska zajednica kako bi se u BiH rasformirali “paradžemati”, ilegalne vjerske zajednice koje su formirali samozvani imami-propagatori radikalnog islamizma.

“Molim Allaha da reisul-ulemu u BiH Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike …. zakoljem nasred Baščaršije”, izgovorio je Selimović u poruci objavljenoj na video kanalu YouTube uz istaknuto znakovlje Islamske države.

Selimović je do 2015. godine živio u selu Svojate kod Živinica, nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i djetetom.

U svojoj je poruci ustvrdio kako je svoje dijete “iz pakla doveo u blagostanje” jer živi na teritoriju gdje vlada šerijat.

“Crknite od muke, mi znamo da će vladati šerijat cijelim svijetom. Ako se ne pokajete, radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima”, poručio je Selimović Bošnjacima.

Nakon objave te poruke policijske agencije u BiH otvorile su istragu protiv Selimovića pa je izvjesno kako će se protiv njega pokrenuti kazneni postupak ukoliko bude izručen zemlji čiji je državljanin, piše Avaz.ba.

Leave your vote