in

MUJO ISANOVIĆ: Efendije zovu srpske pjevače na teferiče

U Njemačkoj su i efendije počeli da se bave estradom i menadžerstvom, pa im često na teferičima zapjeva pjevač iz Srbije

I Mujo Isanović, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj, susreo se u privatnom i poslovnom životu sa problemima koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Miševi komanduju

-Sve zavisi kako ko i na koji način prihvata ovu nametnutu nam životnu situaciju. Ja sam sve to normalno prihvatio, jer takva je situacija u cijelom svijetu. Kada se cijeli svijet zaprljao, oni su izmislili koronavirus, a sve sa ciljem da se očisti kako klima tako isto i vazduh, ali mislim da se ljudi nikada očistiti neće. Kako od njihovog prostakluka, tako isto i od njihove zlobe i zavisti.

Da li je ovo povoljno vrijeme da se estrada „očisti“?

-Neće nikada, jer je to veoma težak i dugoročan proces. Nakupilo se tu svega i svačega, a ponajviše onih koji ne znaju da pjevaju, a estrada im služi za pokriće nekih drugih stvari, a sa kojima se u stvarnosti bave i od kojih žive. Sada muzičari koji su nekada bili iza mojih leđa, pratili me na nastupima – komanduju, odnosno pokušavaju da bude neke face, a u stvari ostali su mali miševi kao što su i bili.

Kako ti živiš?

-Činjenica je da nastupa nema kao što je nekada bilo, imam nešto ušteđevine koju polako trošim, a tu su istinski i pravi prijatelji koji su uvijek tu, ako mi nešto zatreba. Ja inače nisam nikada jeo stejk da bi bio faca, pojedem voće i povrće i odem da trčim. Međutim, ono što želim da naglasim, da nikada, ama baš nikada, nisam htio da iskoristim gostoprimstvo države Njemačke, pa da se prijavim na socijalnu pomoć. To su učinili već mnogi, kako pjevači isto tako i muzičari, a onda je, umjesto na nešto korisno, za pola sata prokocakaju na automatu. Nikoga ne želim da imenujem, ali prepoznat će se oni. Počeo sam pjevati po nekim rođendanima, kafanicama, gdje uvijek mogu da zaradim za sebe i život. Ko je kvalitet , ostaje kvalitet, pa pjevao i u kafani, ili dnevnom boravku ili na ulici, ili u dvorani pred pet hiljada ljudi.

Da li se kao pjevač, može zaraditi dobar novac na Zapadu?

Bosanac nikako

-Može ako si Srbin, Hrvat, Makedonac, ali nikako ako si Bosanac. Svi pjevači iz pomenutih država bili oni poznati ili nepoznati zarađuju dobar novac kod Muslimana na Zapadu. Prije će neki bh. klub pozvati da im gostuje neki pjevač iz Srbije, nego da pozove nekog pjevača iz BiH. Ali, nažalost takva je situacija i u Federaciji, a od pjevača iz susjednih država, bh. pjevači ne mogu dobiti valjanu tezgu. Da je ustrojen zakon, ne bi oni toliko u velikom broju pjevali u Federaciji. Kada bi morali da plaćaju porez državi, onda bi dobro razmislili. Pa u Njemačkoj su i efendije počeli da se bave estradom i menadžerstvom, pa im često na teferičima zapjeva pjevač iz Srbije. Ne osuđujem ja nikoga, ali pjevači iz BiH su jednostavno prepušteni sami sebi, a nemamo ni elektronskog medija koji bi pratio naš put i naš estradni život.

(Expresstabloid.ba)

Razočarani medicinar: “Iskoristili me za koronu, pa otpustili iako sam bio zaražen”

Teodora Džehverović sva u koži: “Ma ja bih ga ubila…”