in , ,

NEZAPAMĆENA ŠAMARČINA IZ BRISELA ZA DRAGANA ČOVIĆA: HDZ-ovci duboko razočarani, u izmjenama Izbornog zakona nema mjesta za njihove zahtjeve

Potvrdio je to posljednji Izvještaj za BiH

Nosioci evropskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, kako sami sebi tepaju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, očigledno nose pogrešan teret. U Evropskoj uniji (EU), ispostavilo se, nemaju baš mnogo razumijevanja za vrijednosti koje ta stranka nosi i nastoji nametnuti u BiH.

Potvrdio je to posljednji Izvještaj za BiH, naročito dio koji se odnosi na potrebu izmjena izbornog zakonodavstva u našoj zemlji, što je vjerovatno podstaklo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pismom obrati međunarodnim zvaničnicima.

Uprkos insistiranju HDZ-a BiH na prioritetnoj potrebi provedbe odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, Evropska komisija na 125 stranica posljednjeg izvještaja niti jednom nije spomenula tu odluku.

S druge strane, odluke koje jesu spomenule i na čiju neimplementaciju upozoravaju jesu odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje u HDZ-u BiH uredno ignoriraju smještajući ih u podređen položaj u odnosu na odluku u predmetu “Ljubić”.

– Ustav BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, prema predmetima Sejdić-Finci i srodnim slučajevima. Nije postignut napredak u poboljšanju izbornog okvira u skladu sa evropskim standardima i osiguravanju transparentnosti finansiranja političkih partija – navodi se u posljednjem Izvještaju za BiH.

Podsjetila je Evropska komisija na činjenicu da BiH još nije provela presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima je utvrđeno da postojeći Ustav i izborno zakonodavstvo u BiH uskraćuju prava građanima naše zemlje.

– Presude Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav zahtijevaju ustavne izmjene kako bi se osigurala jednakost političkih prava među svim građanima. One nisu implementirane – piše u Izvještaju.

U Izvještaju Evropske komisije nije bilo mjesta za “legitimno predstavljanje” u Predsjedništvu BiH, ali jeste ukazano da je etnički određen sastav Predsjedništva BiH u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je potvrđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Zbog činjenice da u Izvještaju nije spomenuta odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”, a jesu odluke Evropskog suda za ljudska prava, u utorak se u Evropskom parlamentu požalila zastupnica Željana Zovko.

– Previdjeli ste odluku Ustavnog suda BiH. Ona je jednako važna kako bi se dobio kredibilan Izborni zakon i kredibilni izbori u toj zemlji – izjavila je razočarana Zovko.

Iako su od Općih izbora u BiH prošle dvije godine, izborni rezultati još nisu provedeni jer HDZBiH blokira formiranje Vlade FBiH dok se ne ispune njihovi uvjeti u kontekstu implementacije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” i to na za tu stranku odgovarajući način.

U neformiranju nove Vlade FBiH su u Evropskoj komisiji prepoznali jedan od razloga za izostak većeg napretka u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koji su postavljeni pred BiH u Mišljenju o zahtjevu za članstvo u EU.

Upozoravaju iz Evropske komisije i na činjenicu da još nije popunjen Ustavni sud FBiH, što je također “zasluga” HDZ-a BiH.

– Ustavni sud FBiH djeluje sa samo pet od ukupno devet sudija. Ova činjenica ozbiljno narušava proces odlučivanja, koji zahtijeva kvorum od pet sudija. Entitetsko predsjedništvo i Parlament FBiH trebali bi brzo pristupiti popunjavanju tih pozicija – naglašeno je u Izvještaju.

Izostavljanje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” iz prioritetnih obaveza BiH u kontekstu ustavnih promjena i promjena izbornog zakonodavstva jasna je poruka iz Brisela i putokaz našoj zemlji u kojem smjeru se treba kretati kako bi osigurala evropsku budućnost.

(Faktor.ba)

Koliko je novac prljav? Evo kakve se sve bakterije nalaze na novčanicama

Nije se pokajala: Emina Jahović je to uradila prvi put u životu