in ,

NY Times: Sarajevo među 7 gradova u kojima ste kao kod kuće

Sarajevo
Sarajevo

Ugledni magazin New York Times objavio je priču o sedam lokacija u Evropi koje se mogu nazvati domom. Među tim destinacijama svrstan je i glavni grad Bosne i Hercegovine. Sarajevo, koje je nazvano “gradom koji se ne zaboravlja”, autor teksta Alex Crevar opisuje kao mjesto koje je spletom tradicije “zaglavljeno” u dolini u sudaru carstva i kulture, piše N1.

Ovaj fantastični video je dokaz da je Bosna i Hercegovina najljepša zemlja na svijetu

“Sa prozora u stanu i uredu vidim glavnu džamiju, izgrađenu u 16. vijeku i Baščaršiju, stari Osmanski bazar. Drugi prozor gleda na rijeku Miljacku i Latinsku ćupriju, a u daljini zeleni toranj Franjevačkog samostana i planine pokrivene snijegom”, uvodi Crevar čitaoce u priču u Sarajevu.

On grad opisuje kao kombinaciju grada sa suptilnošću ispod radara i historijske složenosti.

“Ovdje se moderno bori protiv stare svjetske tradicije. Tokom prošlog stoljeća, krhka ravnoteža je iznova testirana.”

Ispod njegovog stana ubijen je Franz Ferdinand 28. juna 1914. godine čime je izazvan Prvi svjetski rat, a ’90. godina tokom rata, koji je uništio Jugoslaviju, grad je bio pod opsadom četiri godine. Crevar svjedoči današnjem Sarajevu, njegovim promjenama i nadahnuću zbog raznolikosti i podsjetnika na burnu prošlost.

Autor je opisao ljepote Sarajeva iz ličnog ugla, kao i mjesta koja za njega predstavljaju nešto posebno zbog čega je Sarajevo destinacija gdje se svako može osjećati kao u svom domu.

Pored Sarajeva na listi se nalaze Lunigiana u Italiji, Paris, Istanbul, Madrid, London i Copenhagen.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Iftar, ilustracija

Toronto: Najveći Festival halal hrane u Sjevernoj Americi

Donna Ares

Teška, potresna ispovijest Done Ares: Kako sam prepoznala rak u sebi