in ,

Objavljena dugoročna prognoza za BiH: Evo kakva nas jesen i zima očekuju

Vremenska prognoza za jesen i zimu
Vremenska prognoza za jesen i zimu

Jedno od najvrelijih ljeta koje su Bosanci i Hercegovci zapamtili bliži se kraju. Bilo je uistinu vatreno, temperature su dosezale rekordne vrijednosti, a kratkotrajna osvježenja brzo su nestajala u valovima novih vrućina. Mnogi se raduju dolasku septembra što bi trebalo značiti i nešti niže temperature.

Šemsa i Zehrid su novi hit na internetu: Bosanci u Americi hrane gladne Amerikance

Tako su najavili i meteorolozi u prognozi Accuweathera. Vruće ljeto bez mnogo padavina na Balkanu će zamijeniti kiša. Biće to prava jesen s mnogo padavina, posebno u oktobru. Ali i dalje će temperature biti više od prosječno zabilježenih u ovo doba godine.

“Određeno olakšanje stiže u oktobru i novembru kada će kiša u Italiji i na Balkanu biti češća”, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Suhi početak sezone biće raširenih ruku dočekana promjena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, ali olujno nevrijeme će se ipak i nažalost vratiti. Kasnije će uslijediti pad temperatura koje će u istočnu Evropu donijeti i snijeg. No tu već govorimo o kraju oktobra i novembru kao uvodu u zimu.

Nakon kiše i problema s manjim poplavama tokom kasnog ljeta, Francuska i Poljska će početkom jeseni konačno dočekati suho vrijeme.  Takvi periodi prognoziraju se tokom septembra širom Francuske, Njemačke i Poljske, donoseći više sunčanog vremena nego što su određeni dijelovi imali tokom ljeta, a temperature će tokom noći biti veće od uobičajenih.

“Promjena vremena neće trajati do kraja sezone jer se kišovito vrijeme u Francusku, Njemačku i Zapadnu Poljsku vraća već u oktobru”, naglasio je meteorolog.

Slabije padavine prognoziraju se u mjesecu novembru, koji će biti prilično hladan u Istočnoj Njemačkoj i dijelovima Poljske. Baš krajem novembra mogao bi pasti i snijeg sukladno niskim temperaturama zraka.

“Krajem oktobra i početkom novembra bit će povećana opasnost od olujnog nevremena na britanskim ostrvima. S najvećim rizikom će se suočiti Sjeverna Irska i Škotska“, zaključuje Roys.

Dakle, do oktobra i novembra u BiH uglavnom suho s malim padavinama. A onda od oktobra prava jesen. Snijeg i to konkretan, tek u decembru.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Sulejman Bugari

Jeste li zaboravili Sulejmana Bugarija? Znate li šta radi danas?

Hadž

Bosanska hadžijska priča iz Mainza