in

OPASNO ORUŽJE Ovo je čudo ruskih inženjera: Napravili su avion koji je 20 puta brži od zvuka!

Rusija je proizvela avangard hipersonični raketni sistem, poznatiji kao borbeni avion Su-57, koji je već uključen u vojni arsenal kojim Rusija raspolaže.

Domet ispaljenih raketa iz ovog aviona je i do 2.000 kilometara, a avion je neuhvatljiv za protivničku odbranu jer može da leti jako visoko i brži je od zvuka čak 20 puta, piše TASS, a prenosi Tanjug.

Rusi su počeli da grade avangardni hipersonični raketni sistem kao odgovor Amerikancima na Stratešku odbrambenu inicijativu (SOI) još 1985. godine, a kreator ovog projekta Gerbert Jefremov rekao je za TAS da je Ronald Regan, bivši američki predsjednik, alarmirao vođe Sovjetskoj saveza da počnu jedan ovakav projekat.

– Američki antibalistički odbrambeni sistem je bio pun nuklearki. Ovakav sistem je postao destabilizujući i provocirao je tenzije u cijelom svijetu. Onda je Centralni komitet ŠSR izdao naredbu da se naprave odgovarajuće kontramjere – rekao je Jefremov.

Dizanjer hipersoničnog oružja se, inače, tek bio zaposlio u to vrijeme.

– Tada sam sam postavljen za šefa projekta. Poslao sam zahtjev da uradimo veoma težak zadatak – da napravimo nešto jače od klasičnog antibalističkog odbrambenog sistema, kako bismo odgovorili na sve opasnosti. Zato je bilo potrebno napraviti avion koji se kreće strašno brzo u atmosferi, koji može da napravi nevjerovatne manevre – dodao je.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa Jefremovom, ozbiljniji napredak na projektu je počeo 2004. godine, a finalni, uspješan test je izveden u decembru 2018. Avangard je ubačen u pogon u decembru 2019. godine.

“Teško mi je” Rihanna očajna, plače zbog onoga šta je uradila muslimanima!

Ovo se dugo čekalo: Apple sljedeće sedmice predstavlja svoj novi iPhone