in ,

Oštra poruka Bakira Izetbegovića HDZ-u i SNSD-u

“Retorika kojom se služi, i blokade koje pravi HDZ ne nanose direktnu štetu poput SNSD-ovih”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na tradicionalnoj novogodišnjoj pres-konferenciji ove stranke kazao je da neodgovorna i svađalačka politika prijeti da u relativno brzom roku BiH pretvori u zemlju staraca kojima neće imati ko da zaradi penziju.

“Republika Srpska će biti prva na udaru. HDZ i SNSD rade koordinirano, ali se ne mogu izjednačiti. Retorika kojom se služi, i blokade koje pravi HDZ ne nanose direktnu štetu poput SNSD-ovih.

Ali i one su udar na ustavnopravni poredak, na demokratski ustroj i vladavinu zakona u BiH. I one usporavaju reformske i integracijske procese, i bespotrebno truju odnose Hrvata i Bošnjaka.

Uvjerenje da će se ucjenom postići izmjene Izbornog zakona po volji HDZ-a, da HDZ u tu svrhu smije dvije godine blokirati uspostavu vlasti na federalnom nivou, i blokirati popunu saziva Ustavnog suda Federacije BiH, sasvim sigurno će se pokazati pogrešnim. I neće donijeti ništa osim gubitka vremena i energije”, pojasnio je Izetbegović.

HDZ I SNSD VRŠE PRITISAK NA USTAVNI SUD

“Smatram da su predstavnici HDZ-a i SNSD-a sebi uzeli za pravo da, sa ciljem postizanja političkih ciljeva, prave blokade i vrše pritiske koji su protivustavni i protivzakoniti”.

Prvi cilj, naglasio je, su bile izmjene u strukturi Ustavnog suda.

Bahato i protuzakonito je bilo i ponašanje Dodikovog pulena Milana Tegeltije koji je godinama zloupotrebljavao časnu poziciju predsjednika VSTV, ali je na kraju bio prisiljen da odstupi sa nje”, riječi su Izetbegovića.

Kako je kazao, izraz nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama, su i očigledno koordinirani pozivi predsjednicima stranaka koje Beograd i Zagreb žele da tretiraju kao predstavnike naroda.

Starleta Katarina Grujić zgrozila sve nakon zemljotresa u Hrvatskoj

Potpisan ugovor vrijedan 340 miliona eura za izgradnju dionice Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5c