in

Ovo je zanimanje u kojem se odmah može pronaći posao u Njemačkoj

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu bio je i prije korone veliki problem za njemačkog ministra zdravstva.

Njemačkoj nedostaje 50.000 njegovatelja, a do 2030. ovim tempom moglo bi ih nedostajati i 300.000. Ministar zdravstva Jens Spahn taj problem želi riješiti radnom snagom iz inozemstva. Ali, u doba korone to nije baš lako, piše “Deutsche Welle.

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu bio je i prije korone veliki problem za njemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta će se brojka popeti na oko 300.000, procjenjuje Njemačko vijeće za njegu.

To nije novi problem –  još od 2013. je u toku program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” vrbuju se njegovatelji u inostranstvu.

Sredinom 2019., ministar Spahn htio je unijeti još malo svježine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno prije toga je osnovao Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa).

Agencija bi, prije svega, trebala brinuti o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali, na upit “Deutsche Wellea iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je, zbog trenutnih mjera zbog pandemije, dovođenje radne snage “obustavljeno na neodređeno vrijeme”. A u DeFi već ima 1.300 sporazuma s njegovateljima iz Meksika i s Filipina.

Ipak, brojke ne govore baš o uspjesima dosadašnjih mjera. Od 2013. u Njemačku je stiglo oko 4.000 njegovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje s obzirom na to da su zbog korone “otkazani i za ljeto planirani razgovori s njegovateljima u partnerskim zemljama.”

Istraživanje engleskog zdravstva pokazalo, djeca će se prije ovdje zaraziti nego u školi!

Mladenci oduševili gestom: Hranu za goste poslužili beskućnicima