in

Ovo mijenja sve! Nakon kardinalne greške u zbrajanju bodova ispravljeni rezultati Eurosonga!

Ako ste se pitali zašto još nema rezultata glasovanja na službenom eurovizijskom kanalu na YouTubeu, danas je stigla vijest. Naime, Europska radiotelevizijska unija priznala je grešku prilikom zbrajanja bodova tokom objave rezultata žirija u finalu Eurosonga 2019., prenosi Eurosong.hr.

Naime, problem je stvorio bjeloruski žiri, koji je svojim brbljanjem prije finala natjerao EBU da ga raspusti.
Zbog toga, EBU je morao naći neki alternativni način kako stvoriti rezultate žirija, koji su napravljeni tako da su uzeli zemlje koje su u istom potu kao i Bjelorusija (Armenija, Rusija, Gruzija i Azerbajdžan), vidjeli kako su finalisti prošli kod njih i izračunali prosječne rezultate.

Međutim, umjesto da su nagradili prvih desetero, na tablici rezultata tokom finala su dani bodovi zemljama koje su bile u zadnjih 10!

Makedonija je ipak pobjednica prema glasovanju žirija

Najvažnije jest da Nizozemac Duncan Laurence ostaje pobjednikom Eurosonga 2019., no ovog puta Talijan Mahmood je “samo” 26 bodova iza njega (498-472). Ovo su ujedno najviši bodovi za obje zemlje ikad. No, iz TOP 5 najveći nesretnik ispada norveški trio KEiiNO, koji se spustio na šesto mjesto, dok se Šveđanin John Lundvik popeo na peto mjesto.
Trenutak trijumfa nakon završetka glasovanja žirija zbog ove greške oduzet je makedonskoj predstavnici Tamari Todevskoj koja je po novim rezultatima trebala biti vodeća, no i dalje može biti sretna jer je sedmo mjesto najveći uspjeh Sjeverne Makedonije na Eurosongu ikad.

Porast su zabilježile ciparska predstavnica Tamta (s 15. na 13.) i Maltežanka Michela (sa 16. na 14.), a pad slovenski predstavnici Zala Kralj i Gašper Šantl (s 13. na 15.) i Francuz Bilal Hassani (s 14. na 16.). Svoje pozicije zamijenili su parovi kojeg čine albanska predstavnica Jonida Maliqi i srpska predstavnica Nevena Božović (17./18. mjesto), sanmarinski predstavnik Serhat i estonski predstavnik Victor Crone(19./20., ovo je i dalje najbolji sanmarinski plasman na Eurosongu), te Bjeloruskinja ZENA i Njemice S!sters (24./25. mjesto).
Povodom ovog događaja, na svom Twitteru se javila makedonska predstavnica Tamara, koja je poručila svom švedskom kolegi da su oboje pobjednici žirija.

S druge strane, ova greška spasila je od srama predstavnika domaćina Kobija Marimija, koji bi inače glasovanje žirija završio bez ijednog boda.

Konačan poredak zemalja možete pogledati u tablici na Eurosong.hr.

Raspada se kupola ispod koje je najopasnija stvar na svijetu

Ovo je početak kraja Milana Tegeltije. Donesena je odluka koja bi mogla promijeniti sve