in

Pogledajte insert iz filma Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici – Quo vadis, Aida

Svjetska premijera filma o genocidu u Srebrenici, bh. rediteljice Jasmile Žbanić

Film Quo Vadis, Aida? imao je svoju svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembra u 16:30 sati u okviru glavnog takmičarskog programa.

Nakon premijerne projekcije, film je imao još 12 projekcija u sklopu festivala.

Prije premijerne projekcije filma Quo Vadis, Aida?, biće prikazan kratki film Pedro Almodovara The Human Voice sa Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Običaj Venecijanskog festivala jeste da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme Što te nema i Ružo moja u interpretaciji Amire Medunjan će pratiti našu ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Film Quo Vadis, Aida? je prvi film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon 6 mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu „Zlatni lav“ učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica).

Zbog COVID 19 mjera koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti da uđe u Italiju i prisustvuje premijeri filma.

Bosanskohercegovačka premijera filma će biti organizirana kada sigurnosni uslovi budu dozvoljavali. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

Bračni par iz Usore svima bi nam trebao biti primjer: Krenuli od nule, a sada imaju pravo carstvo

JAKO ZANIMLJIVA IDEJA Mlada poduzetnica iz BiH pokrenula biznis koji je veliki trend u svijetu – Ovo je autostop savremenog doba.