in

PRAVDA U BIH IZGLEDA OVAKO Za 286.000 KM 10 mjeseci zatvora, za tri metra drva pola godine

Amel Balta osuđen je da je od početka 2012. do septembra 2013. godine uskatio plaćanje poreza, doprinosa i drugih fiskalnih obaveza radnicima firme Feroelektro i to u iznosu od 286.670,75 KM

Općinski sud u Sarajevu izrekao je presudu Amelu Balti, bivšem direktoru Feroelektra za zloupotrebu položaja i ovlasti.

– Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje,Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivim Amela Baltu i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Amel Balta osuđen je da je od početka 2012. do septembra 2013. godine uskatio plaćanje poreza, doprinosa i drugih fiskalnih obaveza radnicima firme Feroelektro i to u iznosu od 286.670,75 KM.

U isto vrijeme znatno više novca odobravao je za dugoročne kredite, kratkoročne pozajmice, avanse te druge obaveze suprotno Zakonu o finansijskom poslovanju, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, prema važećim zakonima, svaku zatvorsku kaznu u trajanju do godine dana moguće je otkupiti “po cijeni” od 100 KM po danu.

S obzirom da je presuda izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, to znači da su i optuženi i Tužilaštvo pristali na izrečenu kaznu, tako da nijedna od strana u postupku nema pravo ulagati žalbu.

Ilustracije radi, prošle godine je demobilisani borac Fikret Dedić iz Bužima, zbog nezakonite sječe nepunih tri metra drva dobio kaznu od šest mjeseci zatvora.

NESTVARNO Majka je rodila blizance i ostala u čudu, doktori ovo nisu mogli objasniti

Mlade Zeničanke plastičnim pištoljem pljačkale trgovine