in ,

Putinovi agenti razbili vojne kampove za djecu iz Srbije

Pripadnici Ruske federalne službe sigurnosti FSB zajedno s pripadnicima specijalne jedinice SOBR pohapsili su članove privatne vojne kompanije E.N.O.T, srpskoj javnosti poznatije po organizaciji kampova za djecu na Zlatiboru, a po ugledu na slične koje godinama organiziraju u Rusiji i gdje se tinejdžere uči militantnim aktivnostima.

Ovu vijest je objavila ruska državna agencija TASS, što je tek nedavno došlo u žižu javnosti, iako je do uhićenja došlo još 7. studenog prošle godine, kako piše ova agencija. Policija se zainteresirala za aktivnosti E.N.O.T.-a nakon što su počeli raditi s maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv u specijalnim da rade sa maloljetnicima: tinejdžeri su obučavani da pucaju i koriste eksploziv, što je ljetos bio slučaj i na Zlatiboru, piše portal Blic.

“Pripadnici FSB-a priveli su 7. studenog u Rjazanju nekoliko članova privatne vojne kompanije E.N.O.T. Uhitili su ih pripadnici specijalne jedinice SOBR, rekao je sugovornik novinske agencije TASS.

Dakle, ruski ultranacionalisti, “upakirani” u E.N.O.T. Korp, “prestali su s radom”, prenijeli su mediji, nakon što je za Radio Slobodnu Europu to potvrdio jedan od bivših članova ove paravojne organizacije, Valerij Šambarov. On je također bio i predsjednik Organizacijskog odbora međunarodnih omladinsko- patriotskih kampova.

Članovi ultradesničarske organizacije E.N.O.T. terete se za izvršenje krivičnog djela iz čl. 282 Krivičnog zakona Ruske Federacije koji se odnosi na “poticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva” i čl. 150 koji se odnosi na “uključivanje maloljetnika u izvršenje krivičnog dela”.

“Moralni kompas ideologije služit će nam kao jasno usmjerenje u ovom pravednom činu. A ako je sam Bog s nama, tko je onda protiv nas?”, parola je koja je nekoć bila ispisana na internetskoj stranici E.N.O.T.-a, koja je sada ugašena.

U onome što je na Zlatiboru zapravo bila paravojna obuka, i to sve pod krinkom širenja patriotizma, sudjelovalo je 34 dječaka i 10 djevojčica od kojih su neki već pohađali slične kampove ali u Rusiji.

“Domaćin” srpskog kampa bio je Željko Vukelić, predsjednik Asocijacije ratnih veterana bivše Jugoslavije, ali iza kompletne organizacije stoji ultranacionalistička organizacija E.N.O.T. Korpus, čiji su se pojedini članovi borili na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Povodom vijesti da su članovi ove ozloglašene organizacije uhićeni, a sama organizacija je prestala postojati, Blic je razgovarao s Milanom Stamatovićem, predsjednikom Općine Čajetina, koja je podržala održavanje kampa na Zlatiboru tako što je organizatorima ustupila prostor za njihove aktivnosti.

Na pitanje je li svjestan s kim je imao posla, Stamatović je novinarima Blica odgovorio da ‘ne želi komentirati neprovjerene informacija koje su objavili samo pojedini ruski mediji.’

“Sve što imam reći je da su kamp na Zlatiboru podržali službeni organi Ruske Federacije. U njemu nije bilo zloupotrebe djece. Kamp nije imao militaristički, nego samo patriotski karakter, rekao je Stamatović.

Domaća javnost bila je šokirana saznanjem da ovakav kamp postoji i na Zlatiboru, ali postoji ozbiljna bojazan da je aktivnost ruske ultranacionalističke militantne grupe E.N.O.T. Korp u Srbiji, i njihov kontakt s djecom, još problematičniji, imajući u vidu njihove veze sa još ozloglašenijom ruskom paravojnom grupacijom “Vagner”, koja je djelovala u Siriji i Ukrajini.

Opasnost vide u mogućnosti da je djecu zapravo iz sjene vrebala opasna paravojna formacija koja se, pored ostalog, bavi i vrbovanjem boraca za ratišta širom svijeta.

Iako još nisu istražene izravne veze između ove dvije organizacije, one dolaze s istog prostora i bave se sličnim poslovima, na istim ratom zahvaćenim područjima. strani mediji su se bavili pitanjem veza i sličnosti ovih organizacija i nije isključeno da su se pripadnici “E.N.O.T. Korp-a” i “Vagnera” borili rame uz rame, ali sigurno nema dvojbi da su im ideologije slične i djelovanje jednako razorno.

E.N.O.T. se također dovodi u vezu i s drugim ultradesničarskim organizacijama, kao i neonacističkim odredom “Rusih”.

S druge strane, organizator kampa, predsjednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić rekao je novinarima da u tome ne vidi ništa sporno.

Na pitanje novinarke RSE, kako on kao netko tko je prošao strahote rata, gleda na cijelu situaciju i što će djeci takva vrsta obrazovanja, Vukelić je rekao:

“Možda je to kriva percepcija da neko misli da se mi pripremamo za rat, a opet ne možemo reći ni da ne. U tom konteksu moramo biti spremni.”

Brutalni krvnik ubija po cijelom Balkanu

Detalji tragedije u Sarajevu: Dječak iz Splita umro na rukama majke