in

Region: Skoro polovina turističkih agencija počela rezati troškove i otpuštati radnike!

Skoro polovina turističkih agencija i turoperatora u regionu počelo da reže troškove i otpušta radnike, kao posljedica epidemije virusom korona.
Sektor turizam je u velikoj krizi i većina turističkih poslenika očekuje pomoć od svojih vlada, a samo ujedinjeni i zajedničkim idejama u regionu mogu se prevazići problemi, poručuje generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija, sproveo je istraživanje turističkih agencija i turoperatora sa Zapadnog Balkana, koje će uskoro biti dostupno. Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 odsto njih je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

Kako se ističe u saopštenju RCC, s obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 odsto agencija i operatora u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa Covid-19.

Utjecaj pandemije virusa korona je ogroman u svijetu, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 odsto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao “izgubiti” oko sedam godina svog rasta, s obzirom da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.

“Šta će vlasti uraditi da umanje negativan uticaj krize, podrže turizam i privuku posjetioce u naš region? Da li će finansijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Šta mi možemo uraditi da im olakšamo? Regionu je potrebno više turista. Šta je sa sistemom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih? Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora”, zaključuje Bregu.

Stravičan zločin: Ubio 28-godišnjaka, pa ga bacio u bunar…

Saudijska Arabija: Poziv muslimanima širom svijeta da se mole kod kuće tokom mjeseca ramazana!