in , ,

TEK SAD BI MOGAO NASTATI POTPUNI HAOS Bashar al-Assad optužuje Recepa Tayyipa Erdogana za potpaljivanje armensko-azerbejdžanskog sukoba

Turska, bliska saveznica Azerbejdžana, porekla je slanje plaćenika da učestvuju u borbama

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad optužio je u utorak turskog predsjednika Turske Recepa ayyipa Erdogana da je rasplamsao sukob između Armenije i Azerbejdžana zbog planinske enklave Nagorno-Karabah i rekao da Ankara šalje borce u regiju.

Turska, bliska saveznica Azerbejdžana, porekla je slanje plaćenika da učestvuju u borbama.

Sukob oko regije, koja prema međunarodnom pravu pripada Azerbejdžanu, ali je naseljena i kojom upravljaju etnički Armenci, započeo je 27. septembra i eskalirao je na najsmrtonosniji nivo od devedesetih – javljaju svjetske agencije.

Teške optužbe

Assad je pokazao prstom na Erdogana koji je izrazio solidarnost s Azerbejdžanom i odbacio međunarodne napore da se postigne prekid vatre.

“On (Erdogan) podržava teroriste u Libiji, (i) bio je glavni pokretač i pokretač nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Armenije”, rekao je Assad za RIA.

Assad je također rekao da su u sukobu raspoređeni militanti iz Sirije, navod koji je prvo iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, optuživši Tursku da je tamo poslao sirijske džihadiste, što Ankara i Baku negiraju.

“Damask to može potvrditi”, rekao je Assad o navodima o sirijskim borcima koji su učestvovali u neprijateljstvima.

Nezapamćena tragedija na Jadranu: Utopila se dok je pokušavala iz uzburkanog mora spasiti unuka i supruga

HOROR KOJI JE UŽASNUO BALKAN Na terasi držala 30 mrtvih mačaka, iz stana iznijeto 1300 vreća smeća, komšije užasnute