Turistička sezona u BiH u punom jeku: Evo gdje Arapi najviše uživaju…

0

Turistička sezona u Jajcu u punom je jeku, a više hiljada turista svakodnevno obilazi prirodne ljepote i historijske spomenike ovog srednjovjekovnog grada.

Plivska jezera, lokacija starih mlinova te vodopad glavna su atrakcija turista iz arapskih zemalja, dok turisti iz Evrope uglavnom obilaze srednjovjekovne spomenike i informišu se o prošlosti ovog grada.

U razgovoru za Klix.ba direktor Agencije za kulturno-povijesnu prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca Mijat Šaraf je kazao kako Jajce turistima može pružiti spoj historijskog i turističkog te prirodnog sadržaja u kojem će svi uživati.

“Osim svakodnevne ponude koja se ogleda u obilascima historijskih spomenika i našeg Muzeja pod otvorenim, turistima će biti u ponudi i manifestacija o srednjovjekovlju. Kod turista iz arapskog svijeta nezaobilazna je posjeta vodopadu i mlinčićima, jer uživaju u prirodi, dok Evropljani uživaju u historiji i spomenicima kulture”, kazao je Šaraf.

Smještajni kapaciteti problem su svih turističkih sredina u sezoni, ali i Jajca koje godišnje posjeti veliki broj turista.

O brojkama je, prema riječima Mijata Šarafa, rano govoriti, ali ga raduje činjenica da su rezimeom turističke sezone svake godine zadovoljni.

“Bitno nam je da se u gradu osjeti turistička sezona, a o brojkama ćemo poslije. Vlasti nemaju sluha za proširenje smještajnih kapaciteta u turističkim bh. gradovima. Da je Jajce ili neki drugi bh. grad neka turistička lokacija u Švicarskoj, sve bi bilo puno bolje”, dodao je Šaraf.

Ideja za poboljšanje turizma u Jajcu je mnogo, a jedna od njih se ogleda i u povezivanju mlinčića s centrom jajca turističkim vozićem. Međutim, još mnogo vode će proteći kroz Jajce dok se turistički potencijal u potpunosti ne iskoristi, čime bi korist imali turisti i Jajce, ali i država.

Početkom augusta na vodopadu u Jajcu bit će organizovani tradicionalni skokovi, a u organizaciju je osim agencije uključeno više organa vlasti koji žele ove godine manifestaciju dići na viši nivo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.