in , ,

U ISTOM TRENUTKU NESTALO STRUJE U TRI DRŽAVE Uzrok ovog dosad nezabilježenog prekida i dalje nejasan

Električna energija velikim se dijelom vratila u Argentinu i susjedne zemlje Urugvaj i Paragvaj, nakon što su u nedjelju bez struje ostale desetine milijuna građana, no argentinski predsjednik Mauricio Macri izjavio je da je razlog ovog dosad nezabilježenog prekida i dalje nejasan.

Argentinska elektroenergetska mreža “srušila se” oko 7 sati ujutro, ostavivši cijelu zemlju bez struje, priopćilo je Argentinsko tajništvo za energiju. Prekid je također smanjio opskrbu električnom energijom za veći dio susjednih Urugvaja i Paragvaja, kao i zatvorio najveću argentinsku rafineriju La Plata, kompanije YPF SA.

U nedjeljno predvečerje električna energija se vratila u gotovo 90 posto Argentine te na gotovo svim pogođenim područjima Urugvaja i Paragvaja, objavili su dužnosnici pojedinih zemalja, koje zajedno broje oko 55 milijuna stanovnika.

Argentinski tajnik za energiju Gustavo Lopetegui ranije je u nedjelju izjavio novinarima da je “zamračenje” započelo s padom “interkonekcijskog sustava” zemlje, no i kazao kako glavni uzrok prekida rada nije poznat i da cjeloviti rezultati istrage neće biti poznati za manje od 10 do 15 dana.

“Došlo je do pada u sistemu kakav se redovno događa u Argentini i drugim zemljama”, rekao je Lopetegui, dodajući kako je “niz događaja koji su se dogodili kasnije (…) uzrokovao potpuni poremećaj”.

“Ovaj slučaj je bez presedana i bit će detaljno istražen”, objavio je predsjednik Macri na društvenim medijima.

“Zamračenje” dolazi usred sve dublje ekonomske krize u Argentini kojom je gotovo trećina zemlje potonula u siromaštvo, uz strelovit rast kamatnih stopa, slabljenje peza prema dolaru i masovne prosvjede širom zemlje.

NA ULICAMA MILIONI LJUDI Upravo su u toku protesti kakve planeta nikada ranije nije vidjela!

Građani oprez: Iz prodavnica u BiH se povlače bombone koje su opasne po zdravlje!