in ,

U sarajevskoj Istiklal džamiji obilježen dolazak Nove hidžretske godine

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u Istiklal džamiji je večeras poslije akšam-namaza svečano obilježena Nova 1440. hidžretska godina koja je nastupila zalaskom sunca.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković je tom prilikom istakao da je Hidžra jedan od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije.
“Time se podsjećamo na vjerovjesnika Muhammeda a.s., nejgove ashabe, ogromni trud koji su uložili na putu istine. Podsjećamo se na brojne pouke o kojima većeras govori naš uvaženi gost, veliki sirijski alimdr. Muhammed Ratib En-Nabulsi. Ovo je prilika da uputimo dovu Allahu dž.š. za sirijski narod, poruku podrške i solidarnosti. Oni su u ovim vremenima izloženi brojnim pritiscima i neviđenim razaranjima. Milioni njih su bili prisiljeni napustiti svoje domove i učiniti hidžru”, rekao je Ljevaković.

Okupljenim vjernicima se potom obratio jedan od najpoznatijih učenjaka u islamskom svijetu danas, dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi, posebno naglasivši značaj pokornosti prema Allaha dž.š.

“Iz dubine srca svoga molim Allaha dž.š. za vas. Da vam Allah dž.š. čuva lijepo srce i vaše porodice i zdravlje vaše i sigurnost u vašoj zemlji. Rečeno je da je onaj ko sebe spozna i Allaha dž.š. spoznao. Insan je najbitnije stvorenje kod Allaha jedinog”, rekao je En-Nabulsi tokom predavanja.

Podsjetio je okupljene da čovjek ima i dušu i razum i da ima slobodu da sam bira, što, naprimjer, nemaju životinje.

“Insan je prvi kod Allaha dž.š. u smislu pozicije. Meleki imaju racio bez strasti. Životinje imaju strasti bez racija. Čovjek ima i dušu i razum. Kada mu razum nadvisi strasti njegove Allah dž.š. ga počasti da bude na visokom nivou, a ako dozvoli da ga strasti obuzmu može se spustiti vrlo nisko. Zato je insan na prvom mjestu kod Allaha dž.š. i biće koje je Allah dž.š. posebno počastio”, kazao je En-Nabulsi.
Naglasio je da je veoma važno da svaki čovjek osjeća pokornost Allahu koju slobodno odabere pomoću ljubavi koju u srcu prema Allahu dž.š. osjeća, dodajući da takav život vodi “vjećnoj sreći”.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj mladih

Ovaj istaknuti učenjak se nalazi u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo prilikom čega će u periodu od 10. do 20. septembra imati nekoliko susreta sa imamima, vjeroučiteljima, te velikodostojnicima Islamske zajednice.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini.

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.
S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju – prenosi Fokus.

Umro nakon borbe u Odžaku: Obdukcija pokazala uzrok smrti mladog borca

Foto: Dnevnik.hr

NEZAPAMĆENA DRAMA S dva kamiona kompanije “Bešlić” blokirao ulaze u Euroherc osiguranje: ‘Godinu dana nisam uspio naplatiti štetu’