Vlašić nije proglašen prvom bh. covid free destinacijom

Biznis Događaji Posljednje Vijesti

Portal bhdijaspora.net je 20. 12. 2020. godine objavio je tekst pod naslovom: “Vlašić proglašen prvom bh. covid free destinacijom, sa snijegom očekuju i prve skijaše”, ali nakon analize Raskrinkavanja utvrđeno je da to nije tačno.

Napominjemo da ovim tekstom ispravljamo netačne navode koje smo iznijeli.

Dijelove analize Raskrinkavanja u kojoj je objašnjeno kako Vlašić zapravo nije “korona free zona” prenosimo u nastavku.

“U uvodu članka se navodi da je ova planina dobila Winter safe destination certifikat te proglašena za “prvu bh. covid free destinaciju”.

(…) Na bh. planini Vlašić dodjelom certifikata “Winter safe destination” otvorena zimska sezona, a ova planina proglašena je prvom bh. covid free destinacijom. (…)

Za razliku od naslova i uvoda, u ostatku članka se termin “covid free destinacija” ne pominje. Navodi se da je Turistička zajednica SBK-a razvila “interni COVID-19 protokol” na osnovu kojeg se može dobiti certifikat Winter safe destination.

(…) Turistička zajednica SBK je u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ako dođe do zaraze, a koji će se realizirati u saradnji s nadležnim partnerima.
Matošević je pojasnio da protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi. (…)

Članak su objavili i sljedeći portali: Bh dijaspora, Moj Cazin, Oslobođenje, Novum, Grad Busovača, Travnik grad, Super info, Jajce online, Nova Bila, Klik Jajce, Centralna, Dolina Lašve, Dnevnik, Notra, Blic vijesti, Vitez.

Šta su činjenice?

Dakle, prvi zabilježeni pomen Vlašića kao “korona free zone” objavljen je na YouTube kanalu Agencija DAN. U istom prilogu zabilježena je i izjava načelnika Travnika Admira Hadžiemrića, koji je jedini od ukupno četiri sagovornika koristio takav termin.

O izjavi ovog funkcionera detaljnije je pisao naš partnerski portal Istinomjer, u analizi koju u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Kako je u tom prilogu izjavio Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, cilj skupa je izrada internog pravilnika koji bi definisao sve korake da Vlašić dobije “interni certifikat sigurnosti destinacije”, a ne da postane “korona free zona”.

Stoga je netačna tvrdnja koju je objavio portal Vlašić live da je “okrugli sto na Vlašiću okupio predstavnike aktuelne vlasti, zdravstvenog sektora i privatne investitore sa jasnim ciljem: Osigurati da Vlašić ove zime bude Corona-Free turistička zona”.

Potom je portal Travnik u naslovu članka, pred otvorenje zimske sezone na Vlašiću, naveo da je Vlašić “prva bh.’corona free’ destinacija” spremna za zimsku turističku sezonu, iako se to u samom članku i ne pominje.

Skoro identično je postupio i Kanal O sa svojim prilogom i tekstom, gdje je, bez ikakvog objašnjenja, navedeno da je Vlašić “proglašen” prvom bh. korona free destinacijom. Zatim je Klix izvijestio, na dan otvorenja ski-sezone na Vlašiću, da je ova planina dobila Winter safe destination certifikat, te da je proglašena za “prvu bh. covid free destinaciju”.

Sve tvrdnje kojima je Vlašić navodno proglašen “korona free zonom” su netačne, budući da se iz internog COVID-19 protokola, koji je dostupan na ovom linku, jasno vidi da on ne definiše Vlašić kao “kovid free destinaciju”, kako je naveo načelnik Travnika, a kasnije i brojni mediji”, navodi između ostalog Raskrinkavanje.

Leave your vote