in ,

Vlasnik FIS-a Pero Gudelj ekskluzivno otkriva: Evo kako sam stekao bogatstvo i postao milioner

Životna priča Pere Gudelja, suvlasnika trgovačkog lanca FIS Viteza, prava je misterija te je upravo zbog toga itekako interesantna javnosti. Jedan od najsupješnijih bh. privrednika napokon je odlučio da otkrije kako je stekao milionsko bogatstvo.

Kompanija koju je stvorio sada zapošljava 3.250 radnika, a bitno je napomenuti i da se svake godine dodatno širi te da otvara stotine novih radnih mjesta.

U novoj emisiji Al Jazeere Balkans pod nazivom “Tada i sada” sa Goranom Milićem, Gudelj je otkrio brojne tajne i prisjetio se kako je sve počelo.

– Odrastao sam na selu, budžet mojih roditelja bio je 100, 200 maraka. Ja sam završio kemijsku školu. Počeo sam raditi u Vitezitu i prva plata mi je bila 300 maraka u tadašnjim dinarima. Ja sam toliko sretan bio sa tih 300 maraka i rekao sam „ostajem ovdje do groba da radim, jer imam 300 maraka u džepu“ – priča Gudelj.

Muzika prva ljubav

Gudelj je otkrio da je muzika njegova prva istinska ljubav. Od malena je svirao i pjevao, imao je svoj orkestar, a nekada je zbog strasti za tom umjetnošću spavao samo po nekoliko sati što je, kako je rekao, za njega bilo veoma iscrpljujuće.

Ipak, vremenom je shvatio da može mnogo više zaraditi baveći se privatnim biznisom tako da je nakon nekoliko godina napustio Vitezit. Da ne bi živio samo od harmonike, odlučio se na iznenađujući potez.

– Tako da sam četiri godine bio taksista da bi mi staž išao a paralelno bih svirao vikendom. Onda sam otvorio prvi kafić, pa videoteku, jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini glede filmova, i prva privatna televizija je bila kod mene – priča Gudelj.

Na pitanje kako je razvio ovako veliki biznis on kaže da je sve išlo spontano, jedno za drugim, te da nije mogao ni sanjati da će do ovoga doći.

– Kada se uđe u to onda biznis nalaže da se širite jer konkurencija ne čeka – ističe Gudelj.

Ne planiram odustati

Govoreći o tome mora li se biznis stalno širiti, kazao je da „nije bitan bogat pojedinac već da što više ljudi ima posao“.

– Meni je sada najlakše stati. Mene su neki nagovarali da sve prodam i novac da stavim u banke. To bi bilo žalosno zbog djelatnika koji već 30 godina rade skupa sa mnom i to je njihov dio kolača. Ja sam sretan da se širimo, i svake godine imamo po 100, 200 zaposlenja. Čim imamo dobit neku mi investiramo u proizvodnju – zaključio je Gudelj.

Pogledajte kako hafiz iz Zenice novcem nagrađuje djecu koja dolaze u džamiju

Zastupnica HDZ-a otkrila sve mračne tajne Dragana Čovića