in , ,

Vođa četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović dobio ulicu u Srbiji

Tabla je postavljena 25. decembra na banderi za električnu energiju

Tabla sa imenom vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića postavljena je u selu Desimirovac kod Kragujevca, 120 kilometara južno od Beograda.

Tabla je postavljena 25. decembra na banderi za električnu energiju u ulici u kojoj ima tridesetak kuća sa oko stotinu stanovnika.

Skupština grada Kragujevca ranije je 2019. donijela odluku o imenovanju te ulice na inicijativu Savjeta građana Mjesne zajednice.

Mihailović 15. jula 1946. godine osuđen je na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu je maja 2015. godine poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima. Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Zamjenik predsjednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) Mirko Čikiriz, rekao je prilikom postavljanja table 25. decembra da je Mihailović bio “veliki mučenik i veliki pravednik koji se borio za Srbiju”.

Postavljanju table sa nazivom ulice prisustvovalo je oko sto ljudi, među njima je bio i Predrag Bogićević, predsjednik Saveza ravnogorskih pokreta Srbije čije izručenje je 2017. godine tražila Crna Gora jer ga tužilaštvo u Podgorici sumnjiči da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju uoči održavanja parlamentarnih izbora 2016. godine u toj državi.

Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio odluku prvostepenog suda kojom je odbijeno izručenje Bogićevića.

Spomenici Dragoljubu Mihajloviću u Srbiji postoje na Ravnoj Gori blizu Požege i u Ivanjici.

Ukrajinski mediji žestoko o aferi ‘Ikona’: Predviđaju pad ruskog i uticaja Milorada Dodika…

I Predsjedništvo BiH kupuje automobili, određena cijena