Završila je obdukcija Georga Floyda. Rezultati su užasni

Afroamerikanac George Floyd preminuo je od posljedica gušenja, potvrdila je obdukcija, čije su rezultate večeras objavili američki mediji. Riječ je o nasilnoj smrti, dodaju mediji na osnovu izvještaja s obdukcije.

Obdukciju je tražila Floydova porodica, piše CNN.

“Konstantni pritisak na desnoj strani karotidne arterije ometao je protok krvi do mozga, a težina na leđima obustavila mu je disanje”, naveo je advokat njegove porodice.

Podsjetimo, Floyd je ubijen u ponedjeljak, 25. maja u Minnesoti. On je tog dana htio da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavaču je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavaču se ta novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskog automobila.

Floyd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri, jedan od policajaca mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Floyd je proveo gotovo devet minuta.

“Molim vas, nemojte me ubiti, ne mogu disati”, bile su posljednje riječi Georga Floyda, koji je radio kao zaštitar u restoranu, a porodica kaže kako nikad nije nikom ništa loše učinio.

Obdukcija porodice razlikuje se od službene obdukcije kako je opisano u krivičnoj prijavi protiv službenika. Ta obdukcija uključuje efekte suzdržavanja, zajedno s osnovnim zdravstvenim problemima i potencijalnim opojnim sredstvima u Floydovom sistemu, ali također kaže da nije prona