Poruka Američke ambasade u vezi paravojnih jedinica u BiH

0
Ambasada SAD BiH
Ambasada SAD BiH

Stabilnost je važan prioritet u svakoj zemlji. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja usko sarađivati sa lokalnim institucijama da bi pomogla u poboljšanju sigurnosne situacije što je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, rečeno je medijima iz Ambasade SAD u BiH.

S obzirom na to da se gotovo svakodnevno pojavljuju informacije o navodnom postojanju paravojnih formacija, vojnih obuka bh. državljana, kako na teritoriji BiH, tako i na lokacijama izvan države, iz Ambasade SAD kavode da pomno prate ova pitanja.

“Mogućnost postojanja paravojnih organizacija, ilegalnih kampova za obuku ili neproprocionalne nabavke oružja i/ili opreme značajan je razlog za zabrinutost i može predstavljati potencijalnu prijetnju stabilnosti. Apelujemo na sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i da poduzmu odgovarajuće korake, bilo pravosudne ili administrativne , ukoliko istrage pokažu da su potrebni”, naveli su iz Ambasada SAD.

Da li postoji potreba za eventualnom sjednicom Vijeća za implementaciju mira u BiH?

“Upravni odbor ambasadora tokom svojih redovnih sastanaka raspravlja o brojnim temama, uključujući i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Ambasada SAD nastavlja pomno pratiti ova pitanja”, navedeno je iz Ambasade SAD.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.