in , ,

Znate li koju rijeku u BiH je Leonardo DiCaprio promovisao?

Popularni glumac se ranije uključio u borbu protiv gradnje mini HE u našoj zemlji

Leonardo DiCaprio je u svoju objavu na Instagramu dodao i fotografiju Opakog vira na rijeci Cvrckoj i tako pomogao promociju njenih ljepota.

Slavni holivudski glumac, aktivista i borac za očuvanje prirodnih ljepota, Leonardo DiCaprio, nedavno je podržao borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, a sada je na svom je Instragram profilu citirao federalnog premijera Fadila Novalića koji je također dao formalnu podršku aktivistima za zaštitu prirode.

I dok mediji u regionu prenose ovu vijest, a Novalićeva Stranka demokratske akcije se hvali mudrošću svog funkcionera, malo ko zna da je DiCaprio uz citat objavio fotografiju Opakog vira na rijeci Cvrckoj.

Cvrcka je planinska rijeka koja izvire ispod Čemernice, na području opštine Kneževo, a uliva se u rijeku Vrbanju, nedaleko od Kotor Varoša. Kanjon ove rječice obiluje nizom prirodnih ljepota, brojnim virovima i vodopadima. Dikaprio je za objavu na Instagramu izabrao Opaki vir, koji svojim vodenim kaskadama i modrozelenom bojom zaista plijeni ljepotom.

Ime je dobio zbog svoje velike dubine i tamnozelene boje, zbog čega se oduvijek smatralo da se u njemu mogu kupati samo oni najhrabriji.

Planinarsko društvo Vilenska vrela iz Kneževa vodi kampanju za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke, u okviru projekta Misli o prirodi kojeg uz podršku USAID-a i ambasade Švedske provodi Centar za promociju civilnog društva.

Dijana Milisavić, sekretar PD Vilenska vrela, koja je i menadžer prijekta za zaštitu Cvrcke, kaže da ih je obradovao izbor slavnog holivudskog glumca.

– Drago nam je da je Leonardo DiCaprio u moru fotografija koje prikazuju prirodne ljepote Republike Srpske i Bosne i Hercegovine za svoju objavu izabrao upravo Opaki vir na rijeci Cvrckoj. To nam je samo još jedna potvrda da smo na dobrom putu i podstrek da istrajemo na zaštiti i očuvanju kanjona ove predivne planinske rijeke, kaže Dijana Milisavić.

U PD Vilenska vrela ističu da je dobrodošla svaka podrška naporima za očuvanje rijeka u BiH, bez obzira od kojih institucija ili ličnosti dolazila i da je važno da se širi svijest o tome.

Leonardo DiCaprio je na svom Instagramu kojeg prati preko 46 miliona ljudi napisao:

– Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice, uz poziv Vladi FBiH da trajno zaštiti posljednje divlje rijeke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata i lokalnih protesta koji su uslijedili, premijer FBiH Fadil Novalić javno je podržao proteste:

– Lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu uvjek ću podržati projeke na očuvanju okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje, mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i kao takve predati budućim generacijama – rekao je premijer Novalić.

Upravo te njegove riječi je DiCaprio citirao na svom Instagram profilu, piše Istinito.

Ogroman porast zaraženih koronavirusom u BiH: Zabilježeno više od 400 novih slučajeva!

Samo u BiH, podjele i među lovcima: Bošnjaci i Hrvati neće da love zajedno, sada im je sve prisjelo!