Akademik Duraković kod Hadžifejzovića osuo paljbu po Islamskoj zajednici: “Zatočili su vjeru zbog sitnih dunjalučkih interesa, reis sebi nipošto ne smije dozvoliti da ga politika iskorištava!”

Akademik Esad Duraković gostujući kod Senada Hadžifejzovića potpuno je otvoreno govorio o današnjem izboru novog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima, politika pokušava da iskoristi autoritet reisu-l-uleme zarad svojih interesa. Međutim, ako osoba koja obavlja tu funkciju, zarad sitnih dunjalučkih interesa, pristane na takvo nešto, onda time narušava autoritet dužnosti koja mu je povjerena. Jedan reisu-l-ulema ne bi smio to sebi dozvoliti, smatra Duraković.

“Današnji izbori za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH je izuzetno važan, s obzirom na to ko su kandidati za ovu funkciju, kao i na činjenicu da su dva od četiri kandidata već odustali iz izborne trke”, započeo je akademik svoje izlaganje.

– Izuzetno je važno ko će biti reisu-l-ulema, u prvom redu zato što mi imamo jednu negativnu neobičnu spregu politike i vjerskih institucija, općenito, pa i Islamske zajednice. Suština je u tome što je Rijaset, odnosno reisu-l-ulema jedna moralna vertikala, koja se karakterizira stabilnim sistemom moralnih vrijednosti. Nasuprot tome politika je nešto što, figurativno govoreći, lavira, meandrira, izljeva se, preljeva se, nanosi svakojaki mulj. Radi se o dva dijametralno suprotna vrijednosna sistema, koji ne smiju doći u neku spregu i podjelu interesa, a jesu i u tome jeste problem – kazao je Duraković.

“Zukorlićeva kandidatura ekstremna, neprihvatljiva i neprimjerena. Kavazović, ako pobijedi, da očisti redove oko sebe i da se distancira od politike. Migranti su projekat, sudbinska tema BiH. Plašim se, iskreno – Islamska zajednica je moralna vertikala, koja se simbolizira stabilnim sistemom moralnih vrijednosti, nasuprot tome politika se kreće vertikalno, ona se figurativno naljeva, preljeva, donosi mulj, radi se dakle o dva dijametralno suprotna sistema o etičkom i političkom koja ne mogu doći u neku spregu a nažalost dolaze u spregu podjele interesnih sfera, jer politika koristi autoritet vjerske zajednice i ako vjerski poglavar pristaje na to onda on ruši svoj autoritet zbog sitnica. Rijaset ne smije pustiti da ga politika upotrebljava”, zaključio je Akademik Esad Durakoviću u Centralnom dnevniku na FACE TV-u.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja.