in ,

Američki Kongres će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtona!

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Sharrod Brown

View, from the balcony, of congressmen and congresswomen on the house floor as the 115th Congress is called into session on its opening day, Washington DC, January 3, 2017. (Photo by Mark Reinstein/Corbis via Getty Images)

Kongres Sjedinjenih Američkih Država će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naime, senator Michael Turner predložio je ovih dana rezoluciju koja se prisjeća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva bh. vlasti da nastave sa euroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Sharrod Brown. Rezolucija dolazi u vrijeme pojačanog angažmana SAD u regiji, posebno u BiH, a već je referisana Komitetu za vanjske poslove Kongresa.

U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom “okončan rat u Bosni i Hercegovini i donesen mir.” Istaknuto je, između ostalog da su “etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno”.

Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je u rezoluciji.

Kako je predloženo, Kongres SAD će, ukoliko rezolucija dobije podršku osuditi “kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta”

– Ohrabrujemo vladu Bosne i Hercegovine da i dalje nastavi s članstvom u NATO-u i EU. Potičemo vladu Bosne i Hercegovine da nastavi napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU – istaknuto je u dokumentu.

Također, ponavlja se važnost Daytonskog mirovnog sporazuma i potiče vlada Sjedinjenih Država da usko surađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom – posebno onima potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma – kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtijeva regionalnu saradnju.

(Dnevni avaz)

Kad žena vodi državu: Premijerka Novog Zelanda najavila ukidanje mjera, ponovo su pobijedili koronavirus

Sezona je ajvara i salata: Jednostavan trik kako da bez problema ogulite pečene paprike!