BURNE REAKCIJE U BiH NA SRAMNU IZJAVU BRNABIĆKE Ovo je Balkan diglo na noge

Ovakva izjava premijerke Srbije o genocidu i “nesporazumu”, izazvala je mnogobrojne reakcije u bh. javnosti, pogotovo na društvenim mrežama.
Premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je potvrdila je da neće prisustovati na obilježavanju godišnjice genocida 11. jula u Srebrenici. Kako je kazala, neće ići jer nije pozvana, te da “ako se stalno vraćamo na jedne te iste nesporazume među nama, neslaganja i prošlost, te ne gledamo u budućnost onda ni region neće biti nikako drugačiji nego što je bio u prošlosti”.

Ovakva izjava premijerke Srbije o genocidu i “nesporazumu”, izazvala je mnogobrojne reakcije u bh. javnosti, pogotovo na društvenim mrežama.

– Nisam pozvana u Potočare i neću ići. Svakako dobru poruku ne daje ni to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada kao predsjednik Vlade Srbije za 20.godišnjicu od ovog užasnog zločina bio u Potočarima gdje je bio napadnut i životno ugrožen. Do dana današnjeg niko nije odgovarao za taj napad i mislim da to nije dobra poruka za regionalnu saradnju – kazala je Brnabić na pres-konferenciji, tokom samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini.

Uputila je najdublje saučešće svim žrtvama sukoba u Bosni i Hercegovini, te istakla da je tu da pomogne kako bi doprinijela da se region učini stabilnijim prije svega zbog mladih.

– Ako se stalno vraćamo na jedne te iste nesporazume među nama, neslaganja i prošlost, te ne gledamo u budućnost onda ni region neće biti nikako drugačiji nego što je bio u prošlosti – smatra Brnabić