CIJELI KANTON NA NOGAMA Specijalci “razbili” blokadu golorukih rudara! Za sve je kriva politika?!?

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a TK deblokirali su željezničku prugu u Banovićima na kojoj su se više od sat vremena nalazili rudari koji su od jučer u štrajku.

Nakon što su ih tri puta upozorili da se sami sklone s pruge, specijalci su krenuli put pruge s koje su sklonili sve učesnike protesta.
Grupa boraca izrazila je negodovanje zbog ovakvog postupka policije, naglasivši da se oni nisu borili za ovakvu državu – u kojoj policija iskazuje snagu prema radnicima koji čisto i pošteno traže svoja prava.

Specijalci su napravili živi štit između platoa na kojem se nalaze radnici i željezničke pruge koja je sada prohodna.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljnjih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH.
Podsjetimo, grupa od skoro 200 rudara od jučer je u štrajku. U jamu Omazići na redovno radno mjesto nisu otišli. Od uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima traže povećanje sniženih plaća, veći iznos toplog obroka i poboljšanje uslova rada u jamama.

Iz uprave Rudnika su kazali da su protesti i štrajk nezakoniti, kao i da se među rudare upetljala politika – prenosi Klix.