Milorad Dodik

Dodik poslao katastrofalnu poruku Izetbegoviću: Pa dokle više ovako?

Posljednje Vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u izjavi Srni da je “današnjim ponašanjem tokom zvanične posjete Srbiji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokazao koliko je BiH u potpunoj dezorganizaciji i dokazao da je neko ko opstruiše svaki mogući dogovor”.

“Čudim se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao i da pomisli da može da ima neke dogovore sa Predsjedništvom u kome se nalazi Izetbegović, koji je poznat po tome što opstruiše bilo kakav mogući dogovor sa BiH”, rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše reakciju Izetbegovića kada je u toku zajedničke konferenciji za novinare u Beogradu sa predsjednikom Srbije demantovao navode o odnosu BiH prema pitanju Kosova koje je nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik RS je naglasio da je “Izetbegović javno pokazao ružno lice loših odnosa u Predsjedništvu BiH”, te dodao “da je jasno da BiH ne može i neće priznati samoproglašeno Kosovo i da je apsolutno principijelan bio stav koji je, kako se moglo čuti, dogovoren na sastanku, a koji je Izetbegović pokušao da demontira”.

“Tu je samo novo što nije sačekao da se vrati u Sarajevo pa sve razvaljuje, nego je sada to uradio na licu mjesta, očigledno nestrpljiv i neodgovoran, kakav i inače jeste”, rekao je Dodik.

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije nakon današnjeg susreta sa predsjedavajućim Draganom Čovićem, te Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, članovima Predsjedništva BiH naglasio je da ga izuzetno raduje zvaničan stav koji je dobio od predsjedavajućeg Čovića, u vezi sa Kosovom. Naime, Čović je tokom zvaničnog sastanka rekao da će BiH po tom pitanju imati jednak stav Srbiji. Nakon toga je Izetbegović istakao da je to lični Čovićev stav i da će se međunarodna politika BiH kreirati u Sarajevu od strane tri člana Predsjedništva.

“Stav Predsedništva BiH je da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati jednak stav kao Srbija. Zahvalni smo na tome. Srbija poštuje integritet BiH i tu je naša namera potpuno jasna“, istakao je Vučić.

Ovaj stav je tokom konferencije za medije potvrdio i Čović, ali je član Predsjedništva BiH Izetbegović zamolio da on pojasni kakva je situacija.

“Bitno je pojašnjenje u vezi toga da će BiH vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, jer živimo sa Srbijom, živimo sa Hrvatskom, i posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije. Molio sam Čovića da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva BiH. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u BiH, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja“, kazao je Izetbegović, prenosi Srna.

Vučić je potom pojasnio da tako izgleda sve u razgovorima sa bh. delegacijom.

“Citirao sam ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora, e tako vam je i oko granica i oko svega drugog“, zaključio je Vučić.

Leave your vote

3 razmišljanja na “Dodik poslao katastrofalnu poruku Izetbegoviću: Pa dokle više ovako?

  1. Svaka cast Bakire,Srbija i Hrvaska su agresori na BiH i zlocinci nemaju prava da svojemisljenje namecu tebi a kad si slao u Hag za tuzbu protiv Srbije nije bio stav presednistva nego samo Bakirova incijativa a sad kad je Bakir kazo daje to licni stav Covica a ne presdnistva onda Bakir nevalja ja bi vama rekla dosta fasisti sjasite vise sa BiH i ostavteje na miru ako vamje Srbija i Hrvaska preca onda idite tamo na jasle a ne na jasle BiH a Covic i nije kompetetntan da uopste sjedi u presednistvu BiH on je presudeni zlocinac sa HDZom.

  2. Ja bi rekao da vise niko to nespominje,Kosovo je od Pokrajine Milosevic stvorio – napravijo Drzavu koju je Svjet i Amerika priznali,Vi se morate sa time pomiriti ali dok je ova garantura Vucic,Dacic,i Brndanic nema ti nista to su samo Demagozi kao sto je i Dodikova Skupina Neovini Svojoglavih Demagoga,ljudi udostojite se zdravim razumom se sve prevazidje cao raja!*=? nisam ja nista rekao vzano ta najbnovije desavanje cao!*Dajte Vi prvo sve procitajte i onda donesite zakljucak cao!*=?

  3. Pita ete vi i Bosnjake da li se slazu ili ne mislili ste da mozete ponovo kako vi hocete zao mi je

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.