Dr. Izetbegović: Građani nisu svjesni da će biti problema

Posljednje Vijesti

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je kako je otvoren novi sprat u Klinici Podhrastovi, te da smatra da će biti velikih problema kada je u pitanju širenje novog korona virusa COVID-19.

– Kapacitet nam je maksimalno 100 pacijnata na tom lokalitetu. Trenutno ni jedan pacijent nije na respiratoru. Imamo sve lijekove i sve sto je potrebno za pacijente, rekla je direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da nažalost broj zaraženih raste velikom brzinom.

– Mislim da će biti problema, a čini mi se da građani nisu svjesni toga. Gotovo svi su neobjašnjivo opušteni i ne nose zaštitne maske, niti poštuju fizičku distancu, ističe dr. Izetbegović za.

Direktorica KCUS-a kaže kako Kanton nema formiran izolatorij, tako da ponovo sav teret liječenja bolesnih od COVID-19 pada na KCUS.

– Pri tome se zaboravlja da mi moramo pružati usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa 24 sata za sve životno ugrožene, hemodijalizne i onkološke bolesnike. Naravno, mi ćemo se prilagođavati promjenama epidemiološke situacije i činiti što možemo da sačuvamo od zaraze ležeće bolesnike, one sa smanjenim imunitetom, kao i osoblje. Dijagnostiku PCR već radimo u petobrigadnom sistemu, povukli smo ljude sa godišnjih odmora, dali ispomoć sa manje opterećenih punktova. Situacija nije za paniku, ali jeste za vrlo ozbiljno poštivanje propisanih mjera samozaštite i zaštite, zaključila je direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović prenosi N1.

Leave your vote