Edin Osmančević

Edin Osmančević odgovorio Srđanu Puhalu

Kolumna Posljednje

Garant opstojnosti građana srpske nacionalnosti u BiH je građanska BiH i nekorumpirana vlast. U intervju za Al Jazeru Balkans gospodin Srđan Puhalo tvrdi da RS treba da opstane. On dalje u svojoj izjavi tvrdi da Republika Srpska ”nije problem, problem je kad ona postane sama sebi dovoljna, kada ne radi u interesu Bosne i Hercegovine i ne vodi računa o njoj!”

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

Rođeni Banjalučanin vratio se u rodni grad: Evo šta ga je dočekalo

Srđan Puhalo je doktor socijalne psihologije, rođen u Kalinovniku, srednju Elektrotehničku školu završio u Sarajevu, a studije psihologije u Beogradu i Banjaluci. Danas radi i živi u Banjaluci gdje radi u marketinškoj kući Prime Communicatons, analizira duštvenu političku sliku Bosne i Hercegovine. Istraživanja javnog mnijenja, socijalna i politička psihologija su polja njegovog interesovanja.

Srđana redovno pratim u njegovim saopštenjima nekoliko zadnjih godina. Smatram ga razboritim, razumnim i hrabrim analitičarem i kritičarem današnje političke vlasti u RS-u. Sa njegovim stavovima se u uglavnom slažem kao što je to bilo i u posljednjem tekstu na Al Jazzeri.

Zato sam ostao i iznenađen njegovom izjavom po kojoj Republika Srpska treba da opstane, iz jednog jedinog razloga – što je garant Srbima da će ostati u Bosni i Hercegovini. On dalje tvrdi da ”Srbi ne mogi zamisliti Bosnu i Hercegovinu bez Republike Srpske i bilo kakvo ukidanje Republike Srpske je kontraproduktivno”.

Postovani Srđane, garant opstojnosti svakog građanina mora biti država Bosna i Hercegovina i to je onaj ideal na kome moramo istrajati. Od koga to danas dolaze prijetnje Srbima u BiH ako ne od kriminalnog i nefunkcionalnog društveno-političkog sistema u kome su sve očitije i izraženije socijalne razlike između siromašnih i bogatih? Ako je RS garant opstojnosti srpskog naroda u BiH, zašto trend crne kuge sa negativnim prirodnim prirastajem traje vec 22 godine? Zar Srbi ne trebaju da opstanu i žive u Mostaru, Sarajevu, Travniku, Livnu i drugim gradovima van RS-a?

Istovremeno se logički postavlja pitanje da li RS može biti garant opstanka nesrpskog stanovništa i povratnika na njihova ognjišta? Presude Sejdić-Finci, Dr Pilav i drugi, su najjasniji signal međunarodne zajednice u kojoj se od Bosne i Hercegovine traži građanski koncept države i uvažavanje ljudskih prava svih njenih građana na svakom pedlju njene teritorije. Bošnjacima, Hrvatima i drugim manjinama u Srbiji upravo Republika Srbija treba biti garant opstojnosti. To je ono sto se danas međunarodna zajednica traži i od Bosne i Hercegovine kako bi postala ravnopravni partner u velikoj europskoj familiji.

RS vec duže vrijeme svijesno proizvodi problem, kako sami navodite ” u kojoj je ona sama sebi dovoljna, u kojoj ona ne radi u interesu Bosne i Hercegovine i ne vodi računa o njoj!” RS je danas šegrt Republike Srbije iza čijeg se paravana kriju separatističke težnje Beograda i Srbima u BiH šalju lažne poruke i nada o jednom narodu u jednoj državi! Dakle iste one poruke iz 90-tih.

Upravo ovakvi parametri koje navodite su razlog više ukidanja entiteta i kantona i svih podjela među njenim građanima na kojima moramo istrajati. Svi mi trebamo raditi na pomjeni percepcije i svijesti građana Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti u kojoj je domovina Bosna i Hercegovina jednako njihova koliko i moja! I u kojoj nam je aerodrom i autoput u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru važniji od onih u Surčinu, Beogradu i Zagrebu.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.