El Chapo se nada da bi ga žalba mogla izvući iz američkog zatvora Supermax!

Globus
El Chapo, nekadašnji čelnik meksičkog kartela Sinaloa, slovio je nekada za najzloglasnijeg i najmoćnijeg narkobosa na svijetu.

Prije godinu je osuđen na doživotni zatvor, plus 30 godina. Proglašen je krivim po 10 tačaka optužnice za trgovinu drogom, pranje novca i ubistva.

Od tada vrijeme uglavnom provodi u ćeliji razmjera četiri puta dva metra u Koloradu.

Advokatica Mariel Colon tvrdi u izjavi za CNN da je Joaquin Guzman uglavnom usredotočen na svoju žalbu i da na tome sada rade.

Žalbu kojom nastoje poništiti presudu planiraju podnijeti prije roka, 21. augusta, ali njegove šanse da izađe iz zatvora su male.

To bar smatra specijalni agent DEA Ray Donovan koji je veći dio svoje karijere proveo protjerujući Joaqina Guzmana.

“Jedina stvar koju morate znati o njegovom suđenju jeste da postoji brdo neoborivih dokaza protiv El Chapa i kartela Sinaloa”, istakao je Donovan za CNN.

Tužitelji su ga prozvali “bezobzirnim i krvoločnim vođom”. Svjedoci su tokom suđenja tvrdili da je Guzman naredio, a ponekad i sudjelovao u mučenjima i ubistvima pripadnika drugih kartela.

Meksički narko lord je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put 2001. iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za veš, a drugi put 2015. godine iz zatvora u gradu Altaplano pobjegavši kroz tunel dug kilometar.

Njegov bivši saradnik Damaso Lopez svjedočio je tokom suđenja Joaqinu Guzmanu da je tražio da se izgradi tunel direktno u njegovu ćeliju kako bi imao konekciju sa porodicom.

Uhapšen je tokom krvave borbe sa meksičkim marincima i konačno izručen Sjedinjenim Državama u januaru 2017. godine, kako bi se suočio sa američkim pravosudnim sistemom.

“Vlada Sjedinjenih Država uputit će me u zatvor gdje se moje ime više nikada neće čuti”, rekao je Guzman na sudu, neposredno prije nego što je sudac Brian Cogan izrekao svoju kaznu.

Leave your vote