in

Erdoganovu posjetu Sarajevu plaćaju građani BiH

Izetbegovič i Erdogan
Izetbegovič i Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na miting u Sarajevo dolazi kako zbog parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 24. juni, tako i zbog toga da podrži SDA uoči izbora u oktobru u BiH.

U ovom slučaju, jasno je da Erdoganova posjeta nema nikakav državnički karakter naspram BiH, nego je isključivo privatnog karaktera i usmjerena ciljano prema jednoj grupi građana – piše Avaz.

S obzirom na to da druga dvojica članova Predsjedništva nisu upoznata s razlozima Erdoganove posjete, a nema zvanične najave da bi se turski predsjednik mogao sastati s još nekim od državnih zvaničnika, jasno je da Izetbegović i Erdogan prave privatno sijelo u srcu BiH, koje bi isključivo trebalo koristiti njihovim stranačkim ciljevima.

Iako su Erdoganov dolazak i miting na kojem će govoriti upakovani tako kao da je on gost na Skupštini Unije evropskih turskih demokrata (UETD), 20. maja u Zetri, jasno je da je riječ o pravom predizbornom skupu na kojem će se i obratiti, a društvo će mu praviti i Izetbegović.

No, uprkos tome što je Erdoganova posjeta privatnog karaktera, njegov boravak u glavnom grada BiH najvećim dijelom platit će bh. porezni obveznici.

Organizirani dolazak

Naime, s obzirom na to da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavu Erdoganove posjete proslijedilo Predsjedništvu BiH, a iza nje je kao predsjedavajući Predsjedništva institucionalno stao Izetbegović, za ovu posjetu u pogon će morati biti stavljeni svi raspoloživi policijski kapaciteti.

S obzirom na to da je riječ o dolasku jednog državnika u našu zemlju, na snazi će biti najviše sigurnosne mjere, a na raspolaganju Erdoganu i Izetbegoviću, kako bi oni održali svoj privatni skup, vanredno će biti i sve druge službe koje se angažiraju u takvim situacijama. U međuvremenu, u općinskim organizacijama SDA širom BiH uveliko su u toku pripreme za organizirani dolazak SDA-ovaca na ovaj skup i pokušava se osigurati dolazak što većeg broja ljudi.

U tome prednjače općinske asocijacije mladih SDA, koje objavljuju da u saradnji sa UETD-om organiziraju dolazak autobusima u Sarajevo „na doček predsjednika Republike Turske i druženje u dvorani Zetra“. Navode i da je za sve postače „organizovan iftar nakon programa“.

Predstavljaju se kao nevladina organizacija, a produžena su ruka turske vlasti

Zanimljivo je i da Skupštinu u Zetri ne održava Udruženje Unija evropskih demokrata Balkana (UEDB) sa sjedištem u Sarajevu, na čijem je čelu Emina Šećerović-Kašli (Kasli), zamjenica glavnog urednika magazina „Stav“, inače glasila SDA, nego je riječ o krovnom udruženju UETD-a koje je registrirano u Turskoj i ima svoje podružnice širom svijeta, a od februara i u Sarajevu.

Ova organizacija predstavlja se kao nevladina, a u bliskim je vezama s aktuelnom, Erdoanovom vlašću u Turskoj. Šećerović-Kašli na društvenim mrežama se predstavlja turskom verzijom svog imena – Emine, a kada je došla na čelo UEBD-a, mnogi nisu odmah shvatili da su Emine i Amina Šećerović-Kašli jedna te ista osoba. Upravo je to, kažu upućeni, bio i cilj, kako bi zameli tragove i isključili vezu SDA-ovog magazina i ovog udruženja.

DIJASPORA JE UVIJEK TU ZA BIH Srebreničanin u Austriji vozi autobus s natpisom “Pravda za Davida”

Srce, ruke i lopata: Na današnji dan umro Alija Sirotanović