in ,

Gdje si sada Fadile Novaliću? Prava istina izašla na vidjelo, evo kako stranke zapošljavaju svoje ljude bukvalno gdje god hoće

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Mnoge stranke se ovo apsolutno ne usude uraditi, ali one koje učine baš pretjeraju.

Krenimo redom…

Moratorij na zapošljavanje na nivou Federacije BiH istekao je posljednjeg dana juna i nije produžen, pa su već u julu objavljeni konkursi za zapošljavanje 27 državnih službenika u deset institucija.
Statistički, u poređenju s junom, koji je bio posljednji mjesec u kojem je zabrana bila još na snazi, to je 13 puta više, s obzirom na to da je u junu traženo zapošljavanje samo dva državna službenika. Ovi podaci vidljivi su iz javnih konkursa objavljenih na web-stranici Agencije za državnu službu FBiH.

Gdje si sada Fadile Novaliću?
Zašto premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) nije predložio odluku o produženju moratorija na zapošljavanje, kao niz puta do sada, zvanično nije objašnjeno.

Ipak, Ismar Hota, projekt-menadžer nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), ističe da se nastavlja praksa da se zapošljavaju dodatni ljudi u predizbornom periodu te se tako osiguravaju dodatni glasovi, podobnost i lojalnost prema političkim elitama „koje izjedaju ovu državu kao karcinom koji je odavno metastazirao“.

Prema javnim konkursima iz jula, koji se odnose na federalne institucije, tražilo se sedam državnih službenika za Poreznu upravu FBiH, četiri za Agenciju za državnu službu, tri za Ministarstvo za boračka pitanja, po dva za Zavod za poljoprivredu, Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, Federalni agromediteranski zavod…

Najveći poslodavci

– Moratorij na zapošljavanje koji je Vlada FBiH uspostavila zapravo nikad nije ni proveden u praksi. Broj državnih službenika kontinuirano je rastao u FBiH, pa je u 2015. taj broj iznosio 6.668, a u 2016. godini 7.015 – ističe Hota.

On dodaje da masovna zapošljavanja državnih službenika prije izbora ustvari pokazuje kolike su slabosti bh. privrede i da su vlade i dalje najveći poslodavci u BiH, a javna potrošnja je oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda naše zemlje.

“Obična” i rukovodeća mjesta

Raspisivanje konkursa uoči izbora zabilježeno je i na državnom nivou.

U posljednja tri mjeseca objavljeni su konkursi za zapošljavanje blizu 60 državnih službenika u ministarstvima, uredima, agencijama.

Ministarstvo sigurnosti tako je tražilo sedam novih službenika, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa četiri, dok su konkursi za zapošljavanje četiri što „obična“, što rukovodeća državna službenika objavljeni i za Sekretarijat Predsjedništva BiH – objavio je u svojoj analizi Dnevni Avaz.

Josip Pejaković

Josip Pejaković kroz zube zagrmio: Kako ja mogu biti hrvatski glumac, po čemu?

Mnogi smatraju da supruga Čedomira Jovanovića baš pretjeruje i da je previše promiskuitetna, šta vi mislite?