in ,

Gnusan i odvratan čin: Svinjski otpad ostavili u mezarju u Potočarima!

Općinski odbor SDA Srebrenica najoštrije osuđuje vandalski i sramni čin koji se desio danas, kada su nepoznate osobe pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavila vreću sa svinjskim otpadom.

“Riječ je o gnusnom napadu, s ciljem skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama”, saopšteno je iz SDA, te je zatraženo od nadležnih organa bh. entiteta Republika Srpska, prije svega policije, da što prije utvrde i sankcionišu počinioce, ali i da se utvrdi politička odgovornost za ovakve stvari.

“Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje”, navedeno je u SDA.

“Vlada RS, koja neprestano provodi kampanju omalovažavanja istine i vrijeđanja žrtava genocida, snosi direktnu političku odgovornost za ovakve postupke”, ocijenili su u Stranci Demokratske Akcije.

Kako očekivati da neodgovorni pojedinci i grupe ne vrijeđaju žrtve, kada to najodgovornije institucije vlasti rade?

“Pozivamo sve odgovorne domaće i međunarodne subjekte, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, da pruže podršku i solidarnost žrtvama genocida, te povratničkoj populaciji u Podrinju, koja se bori sa sve većim pritiscima i zastrašivanjima. Postupci poput ovih najbolje govore o moralnoj izobličenosti njihovih nalogodavaca i izvršilaca, ali neka znaju da nećemo šutjeti i da nas neće zaplašiti, te da ćemo na sve ovo odgovoriti sa odlučnom, dostojanstvenom i snažnom inicijativom za zaštitu istine o genocidu, žrtava i porodica preživjelih”, stoji na kraju saopštenja SDA.

Pucnjava u Sarajevu, ima mrtvih

Jedna od najvećih svjetskih fudbalskih senzacija desila u Francuskoj: Kako je Marseille ovo dozvolio?