Grabar – Kitarović diže uzbunu: Zabrinuta sam za BiH, ali nisam se još čula s Čovićem

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović komentarisala je odlazak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na jedan od događaja obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Jeste li prigovorili Draganu Čoviću zbog njegova odlaska u Banja Luku na Dan Republike Srpske?

“Ne, nisam se čula s njim. Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači”.

Izjavila je za N1 kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.

“Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju”, izjavila je Grabar-Kitarović.

“Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih”, kazala je Grabar-Kitarović, “međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je, odnosno, krov cijelog Daytonskog ugovora”.

Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje orijentacije ili političke strank.

“To je na biračima da odluče – počela je pa nastavila:

Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora – konstitutivnost triju naroda”, rekla je.