Haos u Francuskoj: Žuti prsluci palili naplatne kućice, autoputevi sad besplatni za sve

Posljednje Vijesti

Francuski prosvjednici, poznati pod nazivom Žuti prsluci, izazvali su prometni kaos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sustava naplate cestarine Vinci Autoroutes priopćio je da su prosvjedi u toku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih postaja autoceste jako oštećeno, posebice na jugu zemlje.

Naplatna postaja Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, a autocesta A50 je zatvorena, navodi Vinci, čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

“Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama, kao i na ulazima na autocestu zbog velikog broja pješaka”, stoji u priopćenju Vincija.

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi nekoliko desetaka miliona eura od početka prosvjeda, i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom na to da su prosvjednici omogućili hiljadama vozača da se besplatno voze autocestom.

Nekoliko ljudi je poginulo u prometnim nesrećama kod zapreka koje su Žuti prsluci postavili na cesti.

Prosvjednici – nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima – blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine novembra.

Te su demonstracije počele kao prosvjed protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Leave your vote