Haos u Francuskoj: Žuti prsluci palili naplatne kućice, autoputevi sad besplatni za sve

Francuski prosvjednici, poznati pod nazivom Žuti prsluci, izazvali su prometni kaos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sustava naplate cestarine Vinci Autoroutes priopćio je da su prosvjedi u toku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih postaja autoceste jako oštećeno, posebice na jugu zemlje.

Naplatna postaja Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, a autocesta A50 je zatvorena, navodi Vinci, čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

“Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama, kao i na ulazima na autocestu zbog velikog broja pješaka”, stoji u priopćenju Vincija.

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi nekoliko desetaka miliona eura od početka prosvjeda, i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom na to da su prosvjednici omogućili hiljadama vozača da se besplatno voze autocestom.

Nekoliko ljudi je poginulo u prometnim nesrećama kod zapreka koje su Žuti prsluci postavili na cesti.

Prosvjednici – nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima – blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine novembra.

Te su demonstracije počele kao prosvjed protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.