Izetbegović

Haos u SDA, raspad sistema u najjačoj bošnjačkoj stranci

Vijesti

Kompletan Klub vijećnika SDA napustio SDA i formirao Nezavisni klub u Općinskom vijeću općine Bužim.

Jučer je u Bužimu održana zajednička press konferencija Odbora za očuvanje SDA i Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću općine Bužim, na kojoj su još jednom ukazali na, kako su naveli, pogubnu i ponižavajuću politiku KO SDA USK-a prema članstvu Stranke u Bužimu.

Istaknuto je kako je nakon imenovanja Povjereništva SDA za OO SDA Bužim početkom mjeseca novembra prošle godine članstvo Stranke je jasno i nedvosmisleno iskazalo svoje protivljenje štetnoj i ponižavajućoj odluci KO SDA USK-a, te je na istu 250 istaknutih članova SDA iz Bužima u skladu sa Statutom SDA uputilo prigovor, zbog kako su kazali, prekršene odredbe Statuta u dijelu da su u Povjereništvo imenovan oni pojedinci koji nisu članovi Stranke i nezavisni vijećnici, na koji Predsjedništvo SDA nije donijelo konačnu odluku, odnosno isti prigovor nije ni razmatralo nakon proteka više od dva mjeseca, piše portal BužimInfo.

Članstvo, Klub vijećnika i kadrovi Stranke su proteklih nekoliko mjeseci u više navrata upozoravali rukovodstvo SDA u Sarajevu i Bihaću na lošu politiku prema bužimskoj SDA i njenim istinskim članovima, te da nije dobro iz organa Stranke isključivati kadrove koji su u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa na području Bužima ostvarivali izborni rezultat 3.000 – 4.000 glasova, a da je rukovođenje Povjereništvom SDA povjereno nezavisnom vijećniku koji ima oko 300 kupljenih glasova, kazano je na današnjoj press konferenciji.

”Obmanjivanje”

“Danas raspuštamo Odbor za očuvanje SDA, nažalost. Pokušali smo uraditi sve da sačuvamo Stranku u Bužimu. Vrijeme će pokazati koliko smo bili u pravu, koliko su ljudi razočarani i povrijeđeni politikom i odlukama koje su Centrala SDA i rukovodstvo KO SDA USK-a provodili prema istinskim članovima. U narednom periodu zauzećemo jasan politički stav prema rušilačkoj politici SDA ovdje u Bužimu. Tražit ćemo politička rješenja koja će garantirati daljnji razvoj Bužima, kojima će bitan glas Bužima i njegovih predstavnika, koji za šaku vlasti neće iznevjeriti sve ono što Bužim znači u novijoj historiji, koji neće ponižavati Bužimljane i Bužim, koji će garantirati zastupljenost Bužima u organima vlasti na višim nivoima, jer Bužim nije i neće nikad biti samo biračko tijelo Sarajeva ili Bihaća”, kazao je Agan Bunić, raniji načelnik Općine Bužim i predsjednik Odbora za očuvanje SDA.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA Rifet Šahinović je u ime šest vijećnika iznio stav da isti napuštaju SDA zbog pogrešne politike SDA prema Bužimu.

“Imenovanje ovakvog sastava Povjereništva SDA je vrhunac ponižavanja sviju nas, krajnje nepošten odnos prema članovima SDA, prema Bužimu i svim njegovim građanima. Nažalost, SDA danas napuštamo zbog toga što smo svi istjerani iz iste, zbog toga što nismo uspjeli višim stranačkim organima ukazati na lošu i pogubnu politiku koju vode prema Bužimu u zadnjih godinu dana”, kazao je Šahinović.

Nakon svega, danas se oglasilo i Povjereništvo OO SDA Bužim saopćilo je danas da oštro osuđuje obmanjivanje javnosti i članstva s ciljem destabilizacije OO SDA Bužim.

Svima je valjda jasno da su ruže u SDA davno prestale cvjetati. Jedna od njihovih najvažnijih krajiških baza se tako odmetnula, a pitanje više nije ko će njihovim stopama već kada. Loše upravljanje strankom od strane Bakira Izetbegovića i sarajevocentričnost su došli na naplatu.

Leave your vote

5 razmišljanja na “Haos u SDA, raspad sistema u najjačoj bošnjačkoj stranci

  1. Neka bakira jedino on od svih bosnjackih politicara koji se bori za bosnjacki narod ovi ostali nisu ni za cenife

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.