in

Haos zvani online nastava: Umjesto Microsoft platforme, učenici čekaju da im lekcije pošalju drugovi…

Nekoliko desetina učenika u RS u prvim danima škole upućeno je u izolaciju zbog pojave koronavirusa u njihovim odjeljenjima, ali nastavu još ne prate posredstvom Microsoft Office 365 platforme, koja je za to predviđena.

To su za Srpskainfo potvrdili direktori osnovnih i srednjih škola u kojima su registrovani prvi slučajevi virusa među učenicima, uprkos tome što su najave nadležnih bile sasvim drugačije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, naime, uoči povratka u škole rečeno je da će se u novoj škoskoj godini za online nastavu koristiti ova Microsoft platforma. Iz Ministarstva i sada tvrde da je ona u upotrebi u svih 187 osnovnih škola, te u 12 srednjih škola u RS, kao i da je „svim učenicima u kućnoj izolaciji omogućeno onlajn praćenje nastave“.

– Ova platforma je u upotrebi u 72 osnovne i 12 srednjih škola od 2019. godine. U preostalih 115 osnovnih škola platforma je implementirana od 1. septembra 2020. godine i svi tehnički preduslovi za njenu upotrebu su ostvareni. Dakle, sve osnovne i 12 srednjih škola u RS imaju mogućnost upotrebe Microsoft Office 365 platforme od 1. septembra. U planu je implementacija platforme i u preostale srednje škole, što je planirano za početak 2021. godine. U međuvremenu, srednje škole mogu koristiti, a one to i čine, druge digitalne alate kako bi prema potrebama organizovali online nastavu i komunikaciju sa učenicima, kako je to praktikovano i tokom online izvođenja nastave za vrijeme drugog polugodišta 2019/20. godine – navode iz ministarstva.

Dodaju, međutim, da će obuka svih nastavnika u školama za upotrebu ove platforme početi tek od 14. septembra, “tako da će se pomenuta platforma i praktično koristiti“!

Situacija u praksi je trenutno šarolika. Kako su nam potvrdili roditelji, neki od osnovaca u prvim danima izolacije, tako, umjesto preko digitalnih platformi, lekcije dobijaju tako što ih telefonima iz sveske slikaju i šalju njihovi drugovi iz druge polovine odjeljenja, koji idu na nastavu.

U OŠ „Ivo Andrić“ u Banjaluci dvije grupe učenika u izolaciji još čekaju da online nastava zaživi.

– Naša škola ima tu Microsoft platformu i elektronski dnevnik, od kojeg zavisi korištenje platforme, ali još se radi na usaglašavanju rasporeda nastave bez čega ne može da se koristi ni dnevnik. A to zavisi i od drugih škola u kojima radi polovina naših nastavnika. Zbog toga nije još omogućena upotreba te platforme. Naši nastavnici su obučeni za to i na dobrom smo putu da do kraja ove sedmice riješimo tehničke stvari. Za sve nam treba vremena, a djeca se u međuvremenu snalaze i prepisuju lekcije od drugih učenika – potvrđuje direktorica škole Željka Opačić.

U Mašinskoj školi u Prijedoru platformu ne koriste, jer je i nemaju.

– Rečeno nam je da ćemo, kada se uspostavi ta platformu, raditi online nastavu preko nje. S obzirom na to da škola nema tu platformu u ovom trenutku, za devet učenika u izolaciji profesori koriste Google učionice i mejlove, te tako dostavljaju materijale đacima, kao i tokom nastave na daljinu. Isto se koristi i za dva učenika koji zbog hroničnih oboljenja ne dolaze na nastavu u školu. Nastavnici tek treba da prođu obuku za tu novu platformu, da vidimo kako će se to koristiti – kaže direktorica škole Dijana Šobot.

Slično kažu i u OŠ „Sveti Sava“ u Modriči, gdje čekaju, kako kažu, da platforma proradi, dodajući da do skoro nisu imali ni e-dnevnik.

– Do obuke ne znamo mnogo o tome kako će ona koristiti, ali znamo da bi nastavnici bili u kontaktu s učenicima preko te platforme. Učenici koji su u izolaciji trenutno materijale dobijaju preko Viber grupe, kako su radili i do sada – kaže direktor škole Zlatko Lazić.

U izolaciji je takođe pola odjeljenja Medicinske škole u Banjaluci, ali u toj školi su nam juče rekli da nisu još došli do toga da organizuju online nastavu, da će je pokrenuti za dan-dva, te da će se najvjerovatnije koristiti isti alati koji su korišteni tokom nastave na daljinu u proteklim mjesecima.

 

Izvor: Srpskainfo/Valentina Mišljenović

Zakuhava se, ovo neće na dobro izaći: Vrijeđanja i nacionalne tenzije podigle temperaturu u BiH!

Bakirovi biseri: Lider SDA kaže da veoma dobro zna kako živi narod, jer i on “preživljava” na 8.000 KM