Hrvatski mediji objavili transkripte: “Mostarski most je pao sam, zbog kiše”?!

Govoreći o transkriptima razgovora pokojnog predsjednika Tuđmana, Stipe Mesić je svojevremeno rekao da je razgovore svojega prethodnika objavljivao krajnje skrupulozno, piše Express.hr.

Mesić kaže da je na umu imao samo jedan cilj: prokazati nedemokratski, autoritarni, dvorski stil vladavine svoga prethodnika. Među prijepisima razgovora koji su za Mesićeva mandata izašli iz Ureda predsjednika politički najveću težinu ima sada već čuveni “brijunski” transkript. Međutim, na današnji dan je bitnije podsjetiti na jedan od brojnih razgovora tadašnjeg hrvatskog vodstva s predstavnicima Herceg-Bosne povodom rušenja starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993. godine.

Samo dan nakon rušenja mostarskog mosta, 10. novembara, dr. Franjo Tuđman razgovarao je s delegacijom Herceg-Bosne. Čuveni turski majstor Hajrudin sagradio je most između 1557. i 1566. godine; budući da je bio jedinstveno djelo arhitekture u svijetu, njegovo je rušenje predstavljalo veliki problem HVO-u, ali i Hrvatskoj. Franjo Tuđman, Mate Boban (predsjednik HZ Herceg-Bosne), Perica Jukić (ministar odbrane) i Jadranko Prlić (predsjednik Vlade tzv. HZ HB) razgovaraju o saniranju štete.

Tuđman: Dobro, usput, taj mostarski most, ko ga je porušio?

Boban: On je – bile su strašne kiše – toliko pucan prije, tako da je sam pao.

Tuđman: Hoćemo li opet mi biti optuženi?

Boban: Jutros se govori da se ne zna.

Jukić: Muslimani će nas optuživati. Međunarodni kažu da se ne zna ko je, a oni su povukli nekakve svoje izjave. Javili su sljedeće: desila se jedna velika tragedija – srušio se Stari most, hitno je potrebno – srušio se – mi imamo original kako su govorili, hitno je potrebno radio… sa Sarajevom, 14 sati hitno, i pozovi najglavnijeg za cijelu republiku, za IPD i vojnu policiju, ovaj njihov iz Mostara.

Granić: Imam prijedlog – najvažnija stvar što će reći španjolski bataljon, apsolutno najmjerodavniji. Prema tome, moj prijedlog je odmah, danas netko ko je najpovjerljiviji da ode ko ima vezu. Njihova izjava je najvažnija. Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju, onda je izuzetno, jer se inače to na CNN…

Tuđman: Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?

Boban: Nama.

Jukić: Ja sam tu mišljenja da idemo za obrušavanje, dakle mi ćemo reći rušenje ili obrušavanje mosta, pošto ga je kiša načela i ostalo, optužiti ratna zbivanja i kompletno uništavanje svih dobara u Bosni i Hercegovini, dakle da su izazivači, produživači rata to koji ne mogu, ne može se prići jednostavno objektima da se stoga uništava i sabornica u Mostaru itd.

Prlić: Apsolutno je van naše kontrole, to se zna, 300 metara ispred njega je crta. Dakle, nema teorije da je netko došao od nas do mosta.

Teretili Praljka

Inače, za rušenje Starog mosta se direktno teretilo zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu u predmetu Prlić i ostali. Međutim, žalbeno vijeće Haaškog suda (ICTY) je zaključilo da nije dokazan element kaznenog djela te je ukinulo osuđujući dio prvostupanjske presude za zločin “bezobzirnog razaranja gradova i sela” koji se odnosi na Stari most u Mostaru.