I doktori ostali zatečeni kada su porodili blizance: Ovo se desilo samo jednom u historiji

Kolumna Posljednje

Opšte je poznato da postoje jednojajčani i dvojajčani blizanci, ali većina ljudi ne zna da postoje još neki tipovi blizanaca, poput ovih – polu-identičnih.
Oni se razvijaju podjelom jajne ćelije koju su oplodila dva spermatozoida.

Doktori iz Brizbejna kažu da je ovakav slučaj blizanaca zabilježen drugi put u historiji.

Dječak i djevojčica, koji sada imaju četiri godine, dijele samo dio očevog DNK.

Stručnjaci kažu da embrioni ovako začeti rijetko prežive.

Nikolas Fisk, profesor koji je vodio tim ljekara koji su brinuli o majci i bliznacima u Kraljevskoj ženskoj bolnici u Brizbejnu 2014. godine, kaže da su otkrili o kakvim blizancima je riječ tokom rutinskog pregleda.

To je bio prvi put da su polu-identični blizanci otkriveni tokom trudnoće. Doktori kažu da je majka zatrudnila prirodnim putem u 28. godini.

Studija o ovom slučaju je objavljena u medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

„Ultrazvuk koji je rađen u šestoj sedmici trudnoće pokazao je da postoji jedna posteljica, a položaj amnionskih kesa je ukazivao da će se roditi identični blizanci.
„Međutim, u 14. sedmici na ultrazvuk smo vidjeli da se radi o dječaku i djevojčici, što je nemoguće kod identičnih blizanaca”, kaže profesor Fisk.

Kako je do toga došlo?

Identični, jednojajčani ili monozigotni blizanci dijele 100 posto genetskog materijala i uvijek su istog pola. Mogu imati jednu zajedničku posteljicu, dvije odvojene posteljice ili dvije posteljice spojene u jednu.

Dvojajčani ili dizigoti dijele 50 posto gena, isto kao sva braća i sestre. Mogu biti istog ili različitog pola, mogu, ali i ne moraju da imaju istu krvnu grupu. Imaju dvije odvojene posteljice ili dvije posteljice koje se spajaju u jednu.

Polu-identični blizanci dijele oko 75 odsto zajedničkih gena – više nego dvojajčani, ali manje od jednojajčanih.

Dvojajčani blizanci se češće rađaju. Statistika pokazuje da njih rađaju starije majke. Vještačka oplodnja također može da dovede do blizanačke trudnoće, jer se u matericu postavlja više zametaka.

Prema Asocijaciji Tamba koja prati broj blizanačkih trudnoća, godišnje se u Velikoj Britaniji rodi oko 12 hiljada blizanaca.

(BBC)

Leave your vote