Isplivala najbolje čuvana tajna Jugoslavije: Milošević je imao aferu sa poznatom glumicom!

Nekadašnji predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio je smrtno zaljubljen u glumicu S.S. kojom je proveo vikend u vili nadomak Smedereva, pišu mediji.

Zahvaljujući glumici (glumila u nekoliko popularnih filmova, kao i većem broju serija) raskrinkana je zavjera čiji je cilj bilo rušenje Miloševića i zaplijenjena su dva miliona njemačkih maraka spremljenih za finansiranje te operacije, otkrivaju službena bilješka obavještajnih službi.
Sloba je bukvalno “izgubio glavu” za glumicom S.S. uz objašnjenje je bilo da ga je izgledom i ponašanjem neobično podsjećala na njegovu suprugu Mirjanu Marković iz mlađih dana, navodi se u izvještaju koji su podnijeli operativci.

Ivan Stambolić, koji je bio Miloševićev politički mentor, (kasnije i ljuti protivnik) pobrinuo se da sve ne ostane samo na sviđanju. Sve se događalo u drugoj polovini osamdesetih godina. Bilješka je pravljena 1988. godine, a izvještaj se odnosi na saznanja do kojih je operativac došao najvjerovatnije godinu dana ranije.

– S.S. se Miloševiću jako dopala. Stambolića su već uveliko pratile mnogobrojne afere sa poznatim damama sa estrade, pa je svom tadašnjem miljeniku vrlo rado izašao u susret i dogovorio mu kontakt sa glumicom. Nisam siguran kada je to tačno bilo, ali mislim da se radi o kraju 1986. ili početku 1987. godine. Stambolić ih je spojio i odmah se povukao i nije ni znao da su oni proveli cijeli vikend u vili “Zlatni breg”, kraj Smedereva, poznatoj kao ljetnjikovac porodice Obrenović – otkriva izvor koji je u to vrijeme bio visokopozicioniran u srpskoj tajnoj službi.

Za susret su, kako kaže, znali bukvalno samo jedan ili dvojica ljudi iz Miloševićevog okruženja. Ni Mira Marković, također, nije slutila šta joj se odvija iza leđa. Ipak, kako se ispostavilo, sastanak sa glumicom omogućio je Slobi da zada težak udarac svojim protivnicima i raskrinka zavjeru koja se spremala.

– Neću da griješim dušu i kažem da su Milošević i S.S. nešto imali. Tačno je da su proveli vikend zajedno, međutim, čak ni mi u službi nismo saznali šta su radili i o čemu su razgovarali. Ali, nešto kasnije naloženo nam je da organizujemo akciju praćenja grupe koja planira rušenje Miloševića – navodi izvor.

Zavjeru je, kako su kasnije saznali otkrila upravo S.S., a organizatori su bili tadašnji savezni sekretar za odbranu admiral Branko Mamula i njegov šef kabineta potpukovnik M.D.

Nije poznato da li su radili na svoju rukl ili po nečijem nalogu, ali je sve puklo kada je M.D. priveden na aerodromu u Beogradu sa čak dva miliona njemačkih maraka spremljenih za finansiranje te operacije. A Slobi je sve otkrila baš S.S., pošto je u to vrijeme bila u vezi sa Mamulinim šefom kabineta.