Izrael tokom noći napao Siriju

Događaji Posljednje

Izrael je izveo zračne napade noću u Siriji na vojni položaj u Masijafu u središnjoj pokrajini Hama i ranio trojicu boraca, objavila je službena sirijska agencija Sana u subotu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je da ima mrtvih među iranskim borcima, ali nije mogao navesti njihov broj.




– U 2:30 u subotu, izralesko zrakoplovstvo izvelo je zračni napad na jedan od naših vojnih položaja u gradu Masijafu – objavio je vojni izvor na koji se poziva Sana.

– Naša protuzračna odbrana presrela je neke od tih neprijateljskih projektila – naveo je izvor i dodao da su tri borca ranjena i uništene su zgrade.

SOHR je izvijestio da je 17 ranjenih boraca režima i snaga lojalnih režimu u napadima na vojne položaje u Masijafu i okolnim selima te na centar za projektile srednjeg dometa gdje se nalaze iranski borci.

Damask je i ranije, u više navrata, optužio Izrael da je bombardirao iranske mete i položaje libanonskog šiitskog pokreta Hezbolah u tom području.

Od početka rata u Siriji 2011. Izrael je izveo brojne napade uglavnom na položaje sirijske vojske te iranskih i Hezbolahovih boraca na sirijskom teritoriju.




Krajem marta Damask je naveo da je Izrael tukao položaje blizu Halepa i bombardirao skladišta streljiva kojima se služe iranski borci.

U januaru je Izrael napao iranske položaje u Siriji pošto je presreo raketu ispaljenu iz te zemlje. Prema SOHR-u, u tim je napadima ubijena 21 osoba, uglavnom Iranci.

Izrael je uvijek tvrdio da će nastaviti gađati položaje koje u Siriji drže iranski te borci Hezbollaha. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se služi Sirijom kao mostom za širenje svoje vojne moći.

Leave your vote