in ,

Kako se druže Bosanci i Hercegovci u Mannheimu i Odewaldu

U nedjelju su džematlije Mannheima i Odewalda, koji gravitiraju džematu Mannheim, organizovali izlet u Odewaldu koji po svojoj naravi se nimalo ne razlikuje od izleta u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine.

Krajolici Odenwalda u mnogome nalikuju i odišu pejzažima bosanskim s jedinom razlikom što isti nisu bosanski. Ali kakav bi to bio izlet kojeg organizuju bosanci a da nije zaogrnut tonalitetom bosanskog ruha. Planinski dio pejzaža, zelenilo, potoci, prostirke na travi, podne namaz u prirodi i uz sve to „bosanska raja i dječija graja“, zar sve to ne nalikuje na „naše“ bosansko, saopšteno je iz Džemata Mannheim.

Već od ranih jutarnjih sati vrijedni domaćini/džematlije iz Odenwalda bili su na licu mjesta i počeli sa pripremama dok su ostale džematlije već u ranim prijepodnevnim satima počeli pristizati. Parking je već bio pun a auta i dalje pristižu. Djeca već pitaju gdje čemo igrati turnir jer se utakmica iz kategorije mektepske djece i preozbiljno shvatila. Ali i problem parkinga se koliko toliko riješio.

Žamor djece, bosanske dosjetke, smijeh i graja su odavali utisak bosanskog teferića. A kakav bi to bio teferić/izlet kad se nebi čulo i bosansko kolo kojeg je povela predsjednica folklorne sekcije i omladina a bogami i stariji. Mektepska djeca iz Odenwalda i Mannheima, koja se već dugo vremena pripremaju za utakmicu, izašli su na teren uz jaku želju da podignu pehar. Pravdu je dijelio iskusni sudija Edin koji je u toku utakmice imao više telefonskih poziva da utakmicu okonča u korist jedne ili druge ekipe.

Međutim, sudija nije „podlegao“ mitu i utakmica je okončana čistom pobjedom ekipe iz Odenwalda. Pehare i nagrade uručio je predsjednik džematskog odbora Ibrahim Ćosić. U međuvremenu su domačini pozvali na ručak koji, opet, nije mogao biti bez bosanskih poslastica koji je spravljen od strane naših vrijednih domačica. Mogla se primijetiti i bosanska maslenica od crnoga brašna.

Nakon ugodnog i bogatog ručka pristupilo se obavljanju podne-namaza uz abdest sa obližnjeg čistog potoka koji evocira uspomene na nekadašnje čiste bosanske potoke sa kojih se i voda pila. Nažalost, danas u mnogim našim bosanskim potocima ni ribe preživjeti ne mogu. Poslije dobrog ručka odigralo se i par dobrih utakmica veterana i omladine gdje, ipak, mladost pobjeđuje.

Na koncu se začinilo kahvom i odbojkom. Sljedeći izlet će zasigurno svjedočiti novim i bogatijim sadržajima kako sportskim tako i kulturnim. Izletu je svjedočilo skoro dvije stotine duša koje su svjedočile da Bosne i Hercegovine ima gdje god ima Bosanaca i Hercegovaca.

Komšić: Štetno djelovanje Ivanića i Čovića

Akcija u Sarajevu

Akcija policije u Sarajevu zbog iznude