in ,

KANAĐANI POSRAMILI DODIKA Građani potpisuju peticiju protiv negiranja genocida u Srebrenici
Putem elektronske peticije broj 1837 na službenoj stranici Parlamenta Kanade pokrenut je zahtjev kojim bi negiranje genocida u Srebrenici u Kanadi bilo kažnjivo.

Ovu peticiju (1837) pokrenuo je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, te je ista objavljena na stranici Kanadskog parlamenta 10. septembra ove godine.

“Peticija 1837 će biti dostupna za potpisivanje narednih 120 dana, odnosno do 10. januara 2019. godine. Svi kanadski građani u Kanadi i izvan nje mogu da potpišu peticiju 1837, uključujući i maloljetnu djecu, pod uslovom da imaju sopstvenu elektronsku poštansku adresu.
Da bi peticija bila uspiješna i pročitana u Kanadskom palamentu potrebno je 500 potpisa. Samo za mjesec dana potpisivanja imamo više od 650 potpisa. Nakon procesa potpisivanja i iščitavanje iste od strane sponozora ove peticije, člana Kanadskog parlamenta Briana Masseja, peticija 1837 se upućuje Vladi Kanade koja je dužna odgovoriti u roku od 45 dana. Strateška pretpostavka je upravo ta da što je veći broj potpisa za peticiju da se može imati i veći utjecaj na odgovor i odluku Vlade”, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Inicijator peticije profesor Emir Ramić ističe da je pravni osnov za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svijetu, te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu.

“Moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, odluke Kanadske vlade o obilježavanju 31. maja Svijetskog dana bijelih traka, podjele “Cvijeta Srebrenice” svim članovima kanadskog parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama”, navodi se u saopćenju.
Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, navode iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu.

“Na kraju, Ramić je pozvao sve kanadske građane i kanadske građane van Kanade, posebno one porijeklom iz Bosne i Hercegovine, da potpišu peticiju 1837 i da potpisom iste daju svoj doprinos istini i pravdi, te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici”, stoji u saopćenju.
Peticiju možete pronaći na linku Petition e1837.

Šta se to sinoć događalo na Trgu Krajine? Policija je danas poslala krivične prijave protiv grupe “Pravda za Davida”

PROFESOR IVO GOLDSTEIN Zašto vatreni zagovornici Herceg-Bosne šute o tragediji vareških Hrvata?„Tuđman je rekao Aliji da mu je namijenjena uloga SPAHE“