in ,

“Katastrofa je pred vratima”: Čudovišni uragan ide prema SAD, stotine hiljada ljudi u panici!

Uragan Florence približava se istočnoj obali SAD-a.

Kako piše CNN, započeli su žestoki vjetrovi praćeni kišom koji pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat.
Jutros je Florence prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana trebao bi se približiti obalama Sjeverne i Južne Karoline.

Uragan oslabio, ali….

Iako je uragan Florence blago oslabio, meteorolozi upozoravaju da istok SAD-a i dalje čeka katastrofa neviđenih razmjera.

“Ne zanima me čak ni ako uragan oslabi do kategorije 1”, kazao je CNN-ov meteorolog Chad Myers. “I dalje nas čeka oluja kategorije 4 i velika katastrofa”, dodao je.

Očekuje se da će uragan nad Sjevernom i Južnom Karolinom prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

“Ostankom riskirate živote”

Američki zvaničnici poslali su jasno i nedvosmisleno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florence, javlja CNN.
Upozorenje glasi – maknite se s puta uraganu i to odmah.

“Ostankom riskirate vlastiti život. Ne planirajte krenuti kad počnu kiše i vjetar”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper. Gotovo identičnu poruku odaslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: “Evakuirajte se. Ako to ne napravite, ovisite samo o sebi.”

Vlasti su zabranile promet preko mosta u smjeru otoka na kojem se nalazi grad Carolina Beach, a uveden je i 24-satni policijski sat.

Zvaničnici su zabrinuti zbog činjenice da je od oko 6300 stanovnika tog grada njih 1000 odbilo napustiti svoje domove, što je zabrinjavajuće za grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

“Naš sistem odbrane od poplava je solidan, ali ipak neće izdržati takvu navalu vode. Poplava je gotovo izvjesna”, rekao je gradonačelnik Carolina Beacha Joe Benson.
Evakuirano gotovo dva miliona stanovnika

Građanima prijete oluje opasne po život, a valovi će biti visoki i do četiri metra. U bijegu je milijun i 700 hiljada stanovnika, a otkazano je najmanje 800 letova.

Zalihe hrane i pića u mnogim su trgovinama gotovo nestale.

Prevozna poduzeća u Georgiji i Karolini jučer su ubrzala rad kako bi sačuvala imovinu i zaposlenike na putu uragana Florence, jer su se već osjećali poremećaji u američkom opskrbnom lancu.

“Vrijeme za pripreme je gotovo isteklo”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper na novinskoj konferenciji.

“Katastrofa je pred vratima i ulazi”, metaforički se izrazio Cooper.

Vanredno stanje u šest saveznih država
Jučer je Georgia objavila vanredno stanje, nakon obje Karoline, Virginije, Marylanda i Washingtona.

Guverner Georgije Nathan Deal savjetovao je stanovnicima da se pripreme na učinke uragana na kopnu, ali i na dizanje razine vode u obalnim područjima.

Zadnji uragan koji je izravno udario na Sjevernu Karolinu bio je Hazel 1954., razorna oluja u kojoj je poginulo 19 ljudi.

”Šteta što je Bosanac jer bi uskoro mogli da ga smatraju najboljim na svijetu”

Urnebesno: Ervin Zukanović nakon pobjede brutalno ismijao najveću zvijezdu reprezentacije Austrije