Koliko je vremenski potrebno da se izgubi kondicija? Srce počinje pokazivati znakove lijenosti nakon nekoliko sedmica

Ženska posla

Preopterećenje na poslu, povrede, ali i kućna izolacije često podstiču ljude da zapostave redovan trening. Stoga se mnogi u takvim situacijama zapitaju koliko vremena je potrebno da izgube kondiciju.

Djelimičan odgovor jeste da srce počinje pokazivati značajne znakove lijenosti nakon samo nekoliko sedmica nedovoljnog vježbanja ili potpunog prestanka, piše Runner’s World. To je ključni pokazatelj istraživanja o maratoncima iz 2018. godini koji je objavljen u magazinu Journal of Applied Physiology.

Istraživači su pronašli 21 osobu koja je nakon završetka Bostonskog maratona 2016. bila spremna gotovo potpuno prestati vježbati osam sedmica. Ispitanici su se složili da vježbaju manje od dva sata sedmično za to vrijeme. Tokom treninga za maraton oni su trčali više od 50 kilometara sedmično, dok su poslije maratona istrčavali između četiri do šest kilometara sedmično.

Istraživači su testirali ključne aspekte njihove kardiovaskularne kondicije dvije sedmice prije maratona, a testove su ponovili nakon četvrte i osme sedmice poslije maratona.

Nakon četiri sedmice relativne neaktivnosti, trkači su imali značajne padove volumena krvi i volumena plazme, a lijeva komora njihovih srca smanjila se u masi i debljini. Zapremina krvi smanjena je za 3,6 posto. Ove promjene se mogu smatrati pogoršanjem tjelesnog sistema za crpljenje krvi.

Tokom sljedeće četiri sedmice neaktivnosti, dubinske promjene u pogledu volumena krvi i lijeve srčane komore su se stabilizovale. U to vrijeme dolazi do pogoršanja efekata u desnoj srčanoj komori, ali prema istraživanju doktora Charlesa Pedlara, te promjene su najviše zanimljive sportskim kardiolozima.
Zanimljivo je da kod ispitanika nije došlo do značajnog pada maksimalnog aerobnog kapaciteta ili ukupne mase hemoglobina.

Ipak, trkači su gubili snagu iz sedmice u sedmicu. Test je podrazumijevao da se kreću na traci brzinom od osam kilometara na sat, dok se nagib trake povećavao za 0,5 posto svakih 15 sekundi dok trkači ne odustanu.

Prosječno vrijeme iscrpljenosti trkača smanjivalo se za pet do šest sekundi sedmično. Kako su i sami trkači zapazili, njihova sposobnost da održavaju težak tempo treninga bila je sve manja.

Ipak, rezultati istraživanja pokazali su da trkači nisu toliko ozbiljno izgubili kondiciju tokom osmosedmične relativne neaktivnosti. Doktor Pedlar kaže da bi daleko gori rezultati bili da ispitanici nisu imali nikakvu aktivnost, kao što je slučaj kod velikog broja ljudi koji su zatvoreni u izolaciji proteklih dana.

“Uz održavanje treninga, moguće je nadoknaditi gubitke snage”, rekao je Pedlar za Runner’s World.

Pedlar predlaže da ostanete minimalno aktivni, kako zbog kondicije, tako i zbog zdravstvenih razloga, čak i kada s namjerom uzimate odmor. Čak i mali treninzi mogu vam pomoći da se bolje snalazite u stresnim razdobljima i održite kondiciju.
Kako kaže Pedlar, čini se da su naša tijela i umovi u sinhronizaciji kada je riječ o treningu. Tome svjedoče i trkači koji su pokazali simptome anksioznosti i depresiji već nakon druge sedmice neaktivnosti.

Leave your vote