Konačno se o aferi “Respirator” oglasio i Bakir Izetbegović: Ne zna se ovdje ko pije ko plaća, ali zna ko naplaćuje…

Lider SDA, Bakir Izetbegović, dao je opširni intervju Televiziji Igman.

Izetbegović je, između ostalog, govorio o aferi “respiratori”, aferi Asim” o prevoranima u SDA…

O aferi “respirato” je rekao:

“Prije nekih mjesec dva dana, panično se išlo s nabavkama, dajte testove ne pitajte koliko košta, dajte respiratore ne pitajte koliko koštaju. Obavještajne službe moćnih zemalja su se hrvale, otimale jedna drugoj respiratore. I onda je prošao voz svima. Mi se danas pitamo: zašto Novaliću nisi insistirao da ti odgovore kakav je to respirator? Pa niko u toj Vladi to nije pitao, mi u SDA ga nismo pitali. Jer niko i ne zna, osim možda stotinjak anesteziologa, specijalista, šta je respirator, a ni oni ne znaju šta je kineski respirator, jer su ih nabavljali iz Njemačke. Napravili su jedan strašan previd. Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić da zna da se nije pitala struka. Ni mi nismo pitali Novalića je li pitao struku. Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo. I sad je pritisak na jednog čovjeka i na njegov kabinet. I ovaj njegov Ganibegović je u nekoj panici išao kod tog advokata, da pomogne svom šefu, post festum kad je već završena stvar, umjesto na početku da su bili aktivni. Neko mora reći koji su to respiratori, nije to Fadil Novalić.

10 miliona se dalo za nešto što nije za intenzivnu. Pogrešno se kupilo i niko nije toga bio svjestan. Mi nismo znali da nisu pitali, mislili su da je to dobro i to je greška Novalića, ali i naša i svih ministara, što su poletili za 100 respiratora. Dešavaju se greške, i mislim da će se sad ustanoviti još grešaka. Bez obzira iz koje stranke dolaze Kad pustite ljude da nabavljaju kako hoće i od koga hoće… Dešavat će se mi ćemo ih sklanjati i s pozicija i iz SDA”, rekao je Izetbegović.

Potom je upitan kakav će biti epilog afere “Asim”.

“Sarajlić se povukao sa svih pozicija u SDA, a Efendića sam kritikovao što to nije prijavio SDA, što je čekao da se proces završi pa da to da u medije. Ako si prijatelj stranke, ako želi da se to valjano završi zaustavi ga i da popravimo, a nemoj pustiti sa svim tim stvarima da vidiš hoćes li pobijediti.

Nisam se vidio s njim, žalio se pismeno, izborna komisija je obradila taj predmet, neki ljudi su izabrani koji sad imaju dvije funkcije, pa sad moraju izabrati”.