in ,

Maleni Bosanci stigli u domovinu iz Belgije: Pamtićemo tu heftu u BiH…

Maleni Bosanci stigli u domovinu iz Belgije: Pamtićemo tu heftu u BiH...
Maleni Bosanci stigli u domovinu iz Belgije: Pamtićemo tu heftu u BiH...

Ekskurzija za 38 polaznika mektebske nastave IKC “Gazi Husrev-beg” iz Antwerpena (Belgija).

Da se ljubav prema domovini čuva i njeguje u Belgiji dokazuje i sedmodnevna ekskurzija polaznika i svršenika mektebske nastave u organizaciji IKC “Gazi Husrev-beg” i “Semi tours” agencije iz Antwerpena. Petak navečer, 9. februara, u pratnji imama Bakir ef. Halilovića, predsjednika džemata Safeta Botonjića i pet hanuma, na ekskurziju je krenulo 38-ero djece uzrasta od 10 do 17 godina. Inace, mektebsku nastavu u našem džematu godišnje pohađa oko stotinjak djece.

Piše: Amina Halilović, BHDijaspora.net

Put od oko 1500 km je protekao hairli i u dobrom raspoloženju. Naše prvo odredište bila je Islamska gimnazija “Dr. Ahmed ef. Smajlović” u Zagrebu, gdje su nas dočekli sekretar Mešihata IZ-e Hrvatske, mr. Nermin Botonjić, njegova hanuma Enisa i direktor Islamske gimnazije, mr. Mevludi Arslani. Nakon ručka, obilaska gimnazije i zagrebačke džamije u kojoj smo džematile klanjali podne i ikindiju-namaz, nastavili smo put dalje prema granici BIH.

U subotu navečer stigli smo u medresu “Džemaluddin ef. Čaušević” u Cazinu, gdje smo boravili naredne dvije noći. Lijep doček od strane učenika, profesora i cijelog osoblja, na čelu sa prof. Elmirom ef. Mehmedovićem i direktorom prof. Salihom Dervićem , učinili su da provedemo dvije nezaboravne noći u cazinskoj ljepotici. Za vrijeme našeg kratkog boravka u Cazinu obišli smo novu zgradu medrese, kao i onu staru u gradu, šehidsko spomen obilježje, porodičnu kuću Nurije Pozderca, te grad Bihać.

Sve vrijeme pratilo nas je nekoliko učenika i učenica medrese

U Bihaću smo posjetili džamiju “Fethiju” , gdje nas je dočekao imam Abdul Aziz ef. Nuspahic koji je djecu ukratko upoznao sa aktivnostima i historijatom džamije, a nakon predaha uz kahvu i čaj na rijeci “Uni” obišli smo i “Islamski pedagoški fakultet”. U večernjim satima nastavljeno je druženje sa učenicima i učenicama medrese, prvo u mesdžidu, a zatim u sportskoj dvorani. Domaćini su se maksimalno potrudili da djeci dočaraju sve ljepote internatskog života. Taman kad smo se lijepo upoznali i počeli družiti, došlo je vrijeme da krenemo dalje, pa je ponedjeljak ujutro svima je teško pao.

Slijedeća pauza za kahvu i čaj bila je u Ključu, rodnom gradu našeg predsjednika džemata, Safeta Botonjića. Kratko smo se zaustavili i kod vodopada u Jajcu, a zatim nastavili dalje prema vezirskom Travniku, rodnom gradu našeg Bakir ef. Džamija na Kalibunaru, Aljo ef. Cikotić i njegova hanuma Edina, bili su naši prvi domaćini u ovom vezirskom gradu. Nakon poznatih travničkih ćevapa, obilaska džamije i prezentacije aktivnosti džemata “Kalibunar”, zaputili smo se prema Starom Gradu. Kratko smo zastali kod šehidskog mezarja i proučili fatihu svim poginulim borcima. Sa Starog Grada, gdje nam se pridružio Ajdin ef. Terzić, imam džemata “Dolac” MIZ Travnik, koji je nedavno boravio u džematima u Belgiji družeći se sa našom omladinom, uputili smo se prema “Elči Ibrahim-pašinoj medresi”, gdje nam je upriličena večera i prijem kod direktora mr. Dževdet ef. Šošića.

Ponedjeljak navečer stigli smo u Sarajevo, smjestili se u hotel, a već u ranim jutarnjim satima krenuli u obilazak Baščaršije. Vijećnica, Principov most, Gazi Husrev-begov bezistan, Sebilj i Begova džamija neke su od znamenitosti koje smo stigli obići do prijema u amfiteatru “Gazi Husrev-begove medrese” koji je za nas upriličila Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e na čelu sa Mensur ef. Pašalićem. Sa radom i aktivnostima medrese djecu je upoznao prof. mr. Dževad Pleh. Nakon učenja fatihe prvom predsjedniku RBiH, rahmetli Aliji Izetbegoviću, sa mezarja Kovači uputili smo se ka olimpijskoj planini Bjelašnici gdje smo proveli popodne uživajući u sankanju, grudvanju i ostalim zimskim radostima. Djecu je posebno dojmilo klanjanje podne i ikindije-namaza na sniježnom tepihu. Ovaj dan je završen obilaskom Avazovog tornja, uz čaj i kahvu koji su nam pomogli da se ugrijemo od hladnoće i snijega koje smo ponijeli sa planine.

Srijeda je bila rezervisana za Srebrenicu. Nakon historijskog časa o Genocidu, obilaska muzeja i mezarja u sklopu Memorijalnog centra Potočari, posjetili smo internatski smještaj u kojem borave djeca iz udaljenih mijesta Srebrenice i okoline, a koja zbog nedostatka prevoza nisu u mogućnosti svaki dan putovati u školu. O njima se brinu vrijedni aktivisti humanitarne organizacije MFS-EMMAUS. Sa radom i aktivnostima organizacije upoznao nas je Elmedin Škrebo.

Zanimljivo je da smo na izlasku iz Memorijalnog centra sreli bračni par iz Brisela (Belgije). Njihov sin je maturant i radi dokumentarac o ratu u Bosni. Inače, ovo je bila njihova treća posjeta Srebrenici. Imali smo želju posjetiti i nanu Fatu Orlović, ali nažalost nismo je našli kod kuće. Ispunjeni emocijama vratili smo se u Sarajevo.

Naše aktivnosti počinjale su svaki dan od 6h ujutro. Prvo sabah-namaz, a zatim doručak. Tako je bilo i pretposljednjeg dana, kada nas je ugrijalo toplo hercegovačko sunce. Nakon obilaska Tekije na Buni i Starog Mosta, zajedno sa glavnim imamom MIZ-e Mostar, mr. Dinom ef. Maksumićem, obišli smo i Koski Mehmet-pašinu džamiju. Ručak smo imali u “Karađoz-begovoj medresi”, gdje nas je dočekao i ukratko upoznao sa radom i aktivnostima medrese, prof. mr. Suljo ef. Cikotić. Prije povratka u Sarajevo djeca su se opustila i družila u Karting areni u Mostaru.

Naše kratko putovanje smo počeli i završili na mubarek petak

Dječaci su džuma-namaz u povratku klanjali u “Ensar džamiji” u Zenici, a posljednji grad u koji smo svratili bila je Banja Luka, gdje smo klanjali akšam i jaciju-namaz u Ferhadiji džamiji, a zatim krenuli prema granici i našoj drugoj domovini, Belgiji.

Pored edukativnog i zabavnog, ova ekskurzija je imala i humanitarni karakter. Zajedno sa džematlijama i roditeljima djece, potrudili smo se da našim domaćinima uručimo i skromne hedije u vidu stipendija za učenike medresa, priloga za održavanje džamija, slatkiša za polaznike mektebske nastave i ruksaka sa školskim priborom za djecu koja borave u internatu humanitarne organizacije MFS-EMMAUS u Potočarima.

Sedam dana je bilo prekratko da bismo vidjeli sve ljepote naše drage domovine, ali ipak smo uspjeli posjetiti 10 gradova: Cazin, Bihać, Ključ, Jajce, Travnik, Sarajevo, Srebrenica, Mostar, Zenica i Banja Luka. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali ili na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovog, za sve nas, vrijednog projekta. Predivno iskustvo koje planiramo, aBd, i do godine ponoviti!

Australija, Pixabay

Želite studirati, raditi i živjeti u Australiji? Prijavite se…

Drama u BiH zbog snijega

Drama u BiH: Čobanin sa hiljadama ovaca odsječen od svijeta