Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović otvoreno priznao: “Pokušavamo pomoći Dodiku da prihvati ANP”

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dao je opširan intervju za Oslobođenje koji prenosimo u cijelosti.

Sastanak sa HDZ-om pomjeren je za ponedjeljak. Jeste li optimista u pogledu dogovora o formiranju vlasti na federalnom nivou i ostaje li Vaša stranka pri stavu da državna i entitetska vlast trebaju biti završene u paketu?

– Uvijek sam optimista i nadam se da će sastanak u ponedjeljak sa HDZ-om polučiti dobre rezultate u pravcu formiranja Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. Naravno, SDA ostaje pri stavu da se u isto vrijeme trebaju formirati i Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH, kako je to uvijek do sada i rađeno – kazao je ministar za Oslobođenje.

Bilo bi logično, pošto je formirana Vlada entiteta RS, da se formira Vlada FBiH i onda da idemo prema formiranju Vijeća ministara BiH.

Može li se pitanje poput izmjena Izbornog zakona riješiti tako brzo, imajući u vidu činjenicu da dogovor godinama nije postignut?

– Teško je očekivati da se može tako brzo postići konsenzus o izmjenama Izbornog zakona, pogotovo onakvog prijedloga Izbornog zakona kojeg nudi HDZ. SDA je spremna da učestvuje u izmjeni Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali ne želimo da učestvujemo u tome, a to je korak nazad, da se prave neke dodatne etničke podjele u BiH, da imamo neka etnička glasanja. Mi smo, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu svih građana i naroda koji u njoj žive.

Koliko Sjedinjene Američke Države mogu ispraviti greške koje Evropa posljednjih dana pravi, a tiču se zapadnog Balkana i šta očekujete od dolaska gospodina Palmera u BiH?

– Očekujemo mnogo. Pokazalo se u skorijoj prošlosti da su SAD bile i najučinkovitije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. One nisu pravile neke trule kompromise i davale diplomatske izjave, nego su konkretno učestvovale u reformama, reformskim procesima, i gdje god su bile prisutne SAD, došlo je do rješenja određenih problema, odnosno do reformi. Pa smo tako gledali reformu sigurnosnog sektora, odbrambenog sektora… Pozdravljamo imenovanje posebnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Matthewa Palmera, a po njegovim izjavama vidi se da se radi, rekao bih, o osobi koja je prije svega više operativac nego diplomata, jer je svojim posljednjim izjavama direktno pokazao ko su remetilački faktori u BiH.

Da li je ANP skraćen i spreman za slanje u Bruxelles?

– Što se tiče prvog godišnjeg nacionalnog plana za NATO, SDA pokušava naći kompromis. Mi pokušavamo da kažemo pomoći i lideru SNSD-a da neke svoje odluke koje je davao na neki način koriguje u pogledu da treba poslati ANP Bruxellesu, jer je to naša obaveza. Na to su se obavezale sve parlamentarne političke stranke koje su bile i prije u Parlamentu BiH. Hoće li on biti reduciran, vidjećemo, ali on je u osnovi programa koji treba poslati u Bruxelles, na šta se BiH obavezala.

Stranke koje čine većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nemaju potreban kapacitet u Domu naroda, pa je neizbježno proširenje koalicije. Ko će biti novi partner? Razgovara li se sa SNSD-om?

– Ne, nema razgovora sa SNSD-om. Ono što SDA očekuje, a to je da ove političke stranke koje su trenutno u koaliciji, SDA, HDZ, SBB i DF, iznađu mogućnosti da taj svoj kapacitet prošire i na Dom naroda. Vode se razgovori sa još nekim političkim strankama kao što su socijaldemokrati BiH. I oni koji imaju delegate u Domu naroda, čime bismo i taj kapacitet upotpunili.

Postoji li dogovor između SNSD-a i SDA da SNSD povuče prijedlog za potpredsjednika NSRS-a? Čemu uopšte predstava ako će se gospodin Bratić vratiti na dužnost koju je obnašao?

– Mi, naravno, tražimo da SNSD, koji je bez bilo kakvog razloga smijenio potpredsjednika Bratića, vrati čovjeka na tu istu poziciju, jer nikakvog razloga nije bilo za to. Isticali smo da su i prije donošene deklaracije SDA, identične ovoj posljednjoj. Bratić je učestvovao i prije na tim kongresima SDA i ne vidimo apsolutno nikakvog razloga zašto su Bratića smijenili, pogotovo što znamo da je Bratić taj za koga su uglavnom glasali Bošnjaci povratnici da bude poslanik u NSRS-u. Svako postavljanje nekih drugih ljudi bi bilo u dobroj mjeri izrugivanje demokratskom procesu koji se odvijao i u entitetu RS. Naravno, mi ćemo, ukoliko se to ne uradi, ukoliko ne vrate Bratića, odgovoriti SNSD-u na neke poteze gdje ćemo sigurno reagirati kad su u pitanju kadrovi SNSD-a, da budu pomaknuti ili smijenjeni. Voljeli bismo da ne bude revanšizma, voljeli bismo da SNSD sam uvidi svoju grešku i da vrati Bratića na njegovu poziciju.

Kako deblokirati rad državnog Parlamenta? Ima li razgovora sa SNSD-om, ali i pomaka u tim razgovorima?

– Imali smo nedavno proširenu sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH. Ja sam rekao predsjednicima klubova SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima kako očekujemo da oni učestvuju u radu Zastupničkog doma PSBiH, naravno, prije toga predlože svoje kandidate za komisije.

​Ukoliko to oni ne budu uradili, rekao sam da ćemo mi tražiti da rukovodstvo Zastupničkog doma sazove sjednicu i da vidimo koje su to političke stranke koje su spremne da rade u Zastupničkom domu. Tvrdim da imamo i bez SNSD-a i njihovih koalicionih partnera i opću i entitetsku većinu za rad tog doma.

Čini se kako DF i SBB čekaju da SDA osigura većinu u kantonima u kojima niste dio vlasti. Ima li pomaka u tom smjeru?

– Prije svega, nije bilo da kažemo uopće korektno, nije neko da kažemo nepisano demokratsko pravilo da najjača politička stranka ne participira u izvršnoj vlasti, što se desilo u Kantonu Sarajevo i nekim drugim kantonima. To se potvrdilo, evo, u Tuzlanskom kantonu, gdje se SDA vratila na poziciju u kantonalnoj Vladi. Neminovno se to mora desiti u KS-u, jer najjača politička stranka je ta koja nosi najveću odgovornost, ima najveći politički kapacitet. Naravno, očekujemo takva dešavanja u USK-u. Ali, ono što želim potcrtati je da očekujemo i jednu principijelnu podršku naših koalicionih partnera na federalnom i državnom nivou, odnosno SBB-a i DF-a, jer se sa njima to može vrlo lako uraditi – zaključio je Osmanović u intervjuu za Oslobođenje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.