in , , ,

NAJBRŽA RUKA SREDNJE BOSNE Prisjetimo se Dražena Ričla – Zije, jednog od genija kakvi se više ne rađaju
Tužna godišnjica… Prošle su 32 godine od stradanja legendarnog pjevača Crvene jabuke Dražena Ričla

„Najbrža ruka srednje Bosne“, Dražen Ričl – Zijo, čovjek na kojeg danas nismo zaboravili, otišao je prije 32 godine.

I danas se sjećamo kako smo s kartom u džepu jednog septembarskog dana 1986. godine čekali njegov koncert, kad nas je zatekla vijest – Crvena jabuka je na putu u Mostar doživjela saobraćajnu nesreću.

Aljoša Buha na mjestu je poginuo, a Ričl je dvije sedmice kasnije, 1. oktobra, preminuo na beogradskom VMA. Imao je samo 24 godine, a svojim talentom, što za muziku, što za glumu i humor, ostao je itekako dobro zapamćen do dana današnjeg – piše Lupiga.
Pamtit ćemo ga po nadimcima Zijo i Para. Dražen Ričl rođen je u Sarajevu, 12. marta 1962. godine i kada govorimo o kultnom sarajevskom pokretu New Primitives, on je nezaobilazna pojava.

Već kao dvadesetogodišnjak i student žurnalistike počeo je svirati u grupi Ozbiljno pitanje, zajedno sa Zlatkom Arslanagićem, da bi se zatim našao u jednom od najboljih bosanskohercegovačkih bendova ikada – Elvis J. Kutrović & His Meteors.

Međutim, uskoro, 1985. godine s Arslanagićem osniva Crvenu jabuku. Ostatak postave činili su Zeničanin Aljoša Buha, klavijaturista i današnji pjevač grupe Dražen Žerić – Žera te bubnjar Darko Jelčić Cunja.
Iz vremena Elvisa J. Kurtovića & His Meteorsa (izvorno Elvis Jasmina Kurtović, što je zapravo šala na račun sarajevskog rokera Jasmina Kurtovića koji je svome sinu dao ime Elvis, a kasnije tužio grupu zbog korištenja ovog imena) ostao je onaj stih, snimljen na studijskom albumu benda, a korišten kao najava prilikom koncerata – “Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda”.

Iz tog vremena otprilike je i ovaj video s nastupa na festivalu u Lovranu, a momak u ljubičastim pantalama iz publike kasnije će postati pjevač Leta 3.

Popularnost Crvene jabuke bila je naprosto nevjerovatna. U roku od godinu dana grupa se iz potpune anonimnosti uzdigla do jednog od najpopularnijih bendova u Jugoslaviji.
No, nije Ričl bio samo poznat kao gitarist i pjevač, već i kao tekstopisac, glumac i humorista. Neki od dobro poznatih skečeva nikad prežaljenih Nadrealista inicirao je upravo Ričl.

Zajedno s Neletom Karajlićem, kojem je i dao taj nadimak, Zenitom Đozićem, Borisom Šiberom i Brankom Đurićem snimio je kompletnu prvu sezonu Nadrealista, a cijeloj priči prethodile su radijske emisije Primus.

Ričl je jedno vrijeme radio i kao voditelj na Radio Sarajevu, a o koliko duhovitoj osobi se radilo može se dobro vidjeti i iz zajebancije na ovom video snimku, gdje s „moreta“ podjebava članove Zabranjenog pušenja s kojima je bio vrlo dobar prijatelj, ali i kasnije na video gdje se na lingvistička pitanja jedva zadržava da ne pukne od smijeha.
„Talentovan za muziku, za humor, uvijek dobro raspoložen, uvijek raspoložen da se dobro zafrkava. Nikad ga nisi mogao vidjeti neraspoloženog, tužnog. Znači, pun životne energije, optimista. Kad bi se on pojavio u raji, kad bi on zasvirao gitaru na derneku to bi odmah bilo zafrkancija i provala“, opisat će ga kasnije Mirko Srdić, poznat i kao Elvis J. Kurtović te priznati da ni danas tuga zbog Zijine smrti nije ništa manja kao one jeseni 1986. godine.

S Crvenom Jabukom stigao je snimiti tek jedan album – „Crvena jabuka“, a koji je prema sudu većine obožavatelja ove grupe ono najbolje što je grupa ostavila iza sebe. Jedna od posljednjih pjesama koju je napisao bila je „Tugo, nesrećo“.

Na samom početku turneje koja je trebala Crvenu jabuku vinuti na sami vrh tadašnje muzičke scene, dogodila se tragedija. Na putu u Mostar, 18. septembra 1986. godine, kod Jablanice se fićo u kojem su bili Arslanagić, Buha i Ričl frontalno sudario s kamionom.

Buha je na mjestu nesreće preminuo, dok su Ričl i Arslanagić prevezeni u mostarsku bolnicu, da bi potom helikopterom Ričl transportiran na prestižnu beogradsku VMA. Gotovo dvije sedmice liječnici su se borili za njegov život, ali spasa nije bilo.
Zijo je izdahnuo 1. oktobra. Sahranjen je na sarajevskim Barama, a na mjestu nesreće kasnije je podignuta spomen ploča u obliku presječene jabuke, na kojoj su uklesani njegovi stihovi:

“Prođe august srećo moja,
Vrijeme da se rastane
Bilo je izgleda previše lijepo
Da nam tako ostane.”
Bećirović poslao poruku

Denis Bećirović bez dlake na jeziku napao službeni Zagreb: „Potrebna je hitna reakcija svih institucija BiH, pozivam i Valentina Inzka da reaguje!”

Težak sudar u centru grada: Automobil u kojem su bili majka i beba završio na krovu